image
 |  2 21 Травня 2020 | 09:51

В Україні сьогодні відзначають День вишиванки: історія і традиції свята

У День вишиванки традиційний український одяг надягають тисячі людей не лише в нашій країні, а по всьому світу.

Про це повідомляє «УНІАН».

День вишиванки в Україні відзначається в третій четвер травня. У 2020 році свято припадає на 21 травня. Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році.

Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції “Всесвітній день вишиванки” та прийшли на заняття одного дня у традиційному українському одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів та викладачів вишу, але згодом свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також охочі підтримати Україну.

У День вишиванки в Україні в національний одяг вбирають навіть пам’ятники. Так, у 2016 році вишиті сорочки приміряли на себе скульптура Либіді та Засновників Києва на Майдані Незалежності. Тематичним декором у вигляді стрічок з червоно-чорними візерунками, гуцульськими мотивами прикрашають автівки, будинки, домашніх улюбленців, валізи та сумки.

Часто у День вишиванки люди влаштовують марші у різних містах України та за кордоном, а також одягають вишиті сорочки на роботу, навчання та просто так, - пише УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 травня – Всесвітній день бджоли: історія свята та цікаві факти про бджіл і мед

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити