image
 |  2 2 Травня 2021 | 19:39

В Україні судді отримують 275 тисяч пенсії

Між пенсіями звичайних громадян і довічним грошовим утриманням суддів - величезна прірва.

Про це сказав юрист Роман Маселко.

"Розмір довічного грошового утримання суддів буде збільшуватися в рази. Нещодавно на пенсію вийшла суддя Великої палати Верховного суду Ірина Саприкіна. Вона має пенсію 275 тисяч гривень на місяць. Схожу пенсію будуть мати практично всі судді Верховного суду. Судді апеляції матимуть близько 190-200 тисяч. Судді першої інстанції - 90-100 тисяч. Щомісяця і довічно.

Більше того, деякі судді виходять на пенсію в молодому віці. Колишній голова Вищої ради правосуддя пішов на пенсію у 43 роки. Матиме близько 120-150 тисяч і воно щороку буде зростати", - каже юрист.

Не можна вимагати від судді бути незалежним, справедливим і платити йому копійки. Але зарплата має бути пропорційна, вважає експерт.

"За кордоном судді заробляють багато, в деяких країнах більше, ніж наші. Хоча наші вже вирвалися серйозно вперед. Але на Заході різниця середньої зарплати судді і звичайного громадянина максимум може досягати чотири-п'ять раз.

В Україні середня зарплата близько 13 тисяч. А якщо подивитися на середню зарплату судді, то перша інстанція – понад 100 тисяч, друга – близько 200 тисяч, третя – понад 300 тисяч. Різниця в 30 разів між звичайним громадянином і суддею Верховного суду. Теперішні виплати суддям виглядають, як знущання перед військовими, медиками.

І Конституційний суд визнав неконституційним будь-яке зменшення цих зарплат", - говорить Роман Маселко.

Зміни в судові системі треба починати з Вищої ради правосуддя, каже юрист.

"У судовій системі багато недоброчесних, корупція поширена. Цього року вже чотирьох засудили, раніше таких вироків не бачили.

Неможливо дати нечесному судді величезну зарплату і пенсію і вимагати, щоб людина змінилася. Скільки вовка не годуй, він все одно на ліс дивиться. Потрібно, щоб в систему заходили професійні і незалежні. Це головне.

Процеси перевірки суддів - в руках недоброчесних. Про Вищу раду правосуддя вже навіть МВФ, посли G7 говорять. Зміни треба почати з ВРП. Змінити правила набору її членів, залучати в конкурсні комісії міжнародників. Тоді компетентна ВРП зможе запрацювати на повну. Достатньо буде двох-трьох років і система зміниться", - каже експерт.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити