image
 |  2 29 Червня 2023 | 18:13

В Україні запрацює електронний акциз на алкоголь і тютюн

В Україні з 1 січня 2026 року запровадять електронні марки акцизного податку, алкогольні і тютюнові вироби облікують по-новому.

Відповідні зміни до Податкового кодексу та інших законів ухвалила Верховна Рада, проголосувавши за законопроєкт №8287. Про це повідомив народний депутат, заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Що таке е-марка

Е-марка дозволить відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача, розповів Железняк.

Контролюватимуть повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари.

Кожен громадянин зможе ідентифікувати продукцію і перевірити легальність походження товару.

Створять Електронну систему обігу підакцизних товарів, повідомив нардеп.

"Обтяжливий процес замовлення паперових марок акцизного податку піде в минуле", – сказав Железняк.

Система ще на етапі замовлення розрахує і виставить рахунок до сплати в частині сум акцизного податку за замовлені марки, розповів.

"Законопроєкт переведе облік алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет в електронний формат, спростить його і вразить тінь", – заявив голова Комітету Данило Гетманцев.

Торік з державного бюджету втратили 30 млрд грн через те, що кожну п'яту цигаркову пачку і кожну третю пляшку алкоголю продають нелегально, порахувало Міністерство цифрової трансформації.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити