image
 |  182 20 Липня 2024 | 11:33

Вбивство Ірини Фаріон. Деталі замаху, версії слідства

Ввечері 19 липня кілер здійснив замах на колишню народну депутатку, професорку та мовознавицю Ірину Фаріон. Інцидент стався у Львові на вулиці Масарика, біля будинку, де вона мешкала.

Свідки події повідомляють, що вбивця здійснив один постріл і швидко втік з місця події. Внаслідок замаху Фаріон отримала вогнепальне поранення голови, пише УП, інформує  "ВолиньUA" .

Жінку швидко шпиталізували до місцевої лікарні, де протягом кількох годин медики намагалися врятувати її життя, але виявилися безсилими. О 23:20 Ірина Фаріон померла. Першими цю новину офіційно сповістили мер Львова Андрій Садовий, а також голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Злочин сколихнув країну і залишив купу запитань без відповідей. "Українська правда" розповідає про деталі цього резонансного вбивства, а також версії правоохоронців.

День вбивства

За словами друга родини Фаріон, з яким змогла поговорити "Українська правда", професорка мала намір їхати зі Львова на короткий відпочинок, бо вже давно не була у відпустці. А вечір п'ятниці планувала провести в колі родини – разом із донькою та двома онуками, до яких збиралася в гості.

"Буквально перед замахом вона набрала доньку Софію і сказала, що закінчила запис нової програми для свого YouTube і тепер може спокійно відпочивати. Мала їхати до них на вечерю. В неї поцілили якраз, коли вона чекала на вулиці таксі", – каже друг родини загиблої.

Ірину Фаріон доставили у львівську лікарню Святого Пантелеймона приблизно о 20:00 в критичному стані.

За словами керівниці анестезіологічної служби Першого медичного об'єднання Львова Наталії Матолінець, філологині відразу зробили комп'ютерну томографію всього тіла і спрямували в операційну.

Близький друг і колега професорки Дмитро Симак був у лікарні, коли її намагалися реанімувати. Він розповідає УП, що в медзакладі перебували поліція та Служба безпеки України.

"Ми чекали результатів операції з її дочкою Софією і юристом, який допомагав їй у суді після звільнення з "Львівської політехніки", під реанімацією. Вийшли лікарі й одразу сказали, що шансів немає. В неї стріляли впритул, куля поцілила в голову.

Лікарі дозволили нам зайти в реанімацію. Ми підійшли до Ірини. Вона була в глибокій комі, але ще дихала.

Десь за 15 хвилин медики почали робити їй штучне дихання, запускати серце, робити все можливе і неможливе. На той момент уже було зрозуміло, що все. Вона померла на наших очах. Лікарі констатували факт смерті", – каже він.

Версії

Станом на ніч з 19 на 20 липня поліція розглядала кілька версій причин вбивства Ірини Фаріон. Основні: її громадська та політична діяльність, а також особиста неприязнь до неї. Це озвучив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко під час нічного брифінгу. Після інформації про замах він терміново вирушив у Львів.

– Звичайно, що версії можуть з'являтися і інші. Є в нас деяка вже інформація щодо скоєння цього злочину, щодо виконання цього злочину, але поки що ми будемо мовчати про це, тому що перевіряються всі версії, – сказав Клименко.

Інший високопоставлений співрозмовник у правоохоронних органах повідомив, що станом на першу годину ночі 20 липня були спростовані дані щодо двох потенційних виконавців злочину. Триває розслідування та пошук кілера.

Для проведення оперативних заходів у Міністерстві внутрішніх справ залучили всю поліцію Львова та частково Львівської області. Також до міста відправили оперативників і слідчих Нацполіції та СБУ з Києва.

Телеканал "Ми-Україна" привів слова одного з мешканців багатоквартирного будинку на вулиці Масарика у Львові, де мешкала Фаріон. За його словами, орієнтовно два тижні тому біля під'їзду почав з'являтися незнайомець років вісімнадцяти. Зранку він сідав на лавочку навпроти під'їзду професорки і залишав її тільки ввечері.

На фото, що оприлюднили ЗМІ, він у чорній панамці, чорних окулярах та червоній футболці з надписом Los Angeles.

– Дуже цікаво вдягався, чому я звернув увагу: тому що було жарко, 40 градусів тепла, а в нього кросівки, шкарпетки, спортивні штани, довга така кофта, як ці американці ходять, капелюх і темні окуляри, – розповів чоловік. – Я приїжджав, від'їжджав – він був.

Три дні тому я приїхав біля обіду, він сидів на лавці. Я думаю: 40 градусів, жара, людина сидить, щось не так з ним. Я до нього підійшов, кажу: "Я вибачаюсь, чим вам допомогти?" – "Все добре".

Ігор Клименко підтвердив, що цей незнайомець на фото і є головним підозрюваним. Тепер його розшукує поліція.

– Планово відключається світло, тому були проблеми з визначенням, хто знаходиться біля під'їзду, і в тому числі і роботи відеокамер, які були біля під'їзду – щоб на 100% підтвердити чи спростувати цю версію, – заявив Клименко. – Тому ми перевіряємо всю інформацію, працюємо зі свідками, звертаємося до всіх, хто може надати слідству додаткову інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заява ВО «Свобода» щодо вбивства Ірини Фаріон

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити