image
 |  117 4 Листопада 2017 | 11:43

Вчені дізналися, чому люди не можуть регенерувати кінцівки, як ящірки

Ящірки здатні відрощувати відірваний хвіст завдяки особливостям їх спинного мозку.

Про це 3 листопада 2017 року повідомляє сайт «Страна.уа».

Про відкриття вчених йдеться в статті журналу Journal of Comparative Neurology.

Як відомо, багато ящірок здатні при необхідності «відкинути» хвіст, а потім відростити новий.

При цьому, на відміну від ссавців, в хвості ящірок знаходиться спинний мозок, в якому, за даними вчених, міститься величезна кількість стовбурових клітин і необхідних для їх росту білків. Вони і дозволяють хвостам ящірок виростати знову.

Щоб з'ясувати це, дослідники пригнічували хвости ящірок виду гекон, ніби їх схопили хижаки. Після того, як хвіст відривався, вони фіксували які відбуваються на клітинному рівні зміни.

Виявилося, що спинний мозок геконів містить особливий вид клітин - радіальну глію, яка грає роль клітин-попередниць при утворенні нейронів. Після того, як хвіст відокремлювався від тіла, клітини починали стрімко розростатися, формуючи нову ділянку спинного мозку замість втраченого.

Дослідники сподіваються, що їх відкриття допоможе справлятися з ушкодженнями спинного мозку у людей - на відміну від ящірок, у нас при травмах утворюється рубцева тканина. Це відносно швидкий процес, проте наявність рубцевої тканини робить регенерацію неможливою.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити