image
 |  52 27 Грудня 2017 | 17:59

Вчені розкрили дві таємниці оленів Санта-Клауса

Генетики пояснили незвичайний колір носа оленя Рудольфа.
Про це 27 грудня 2017 року повідомляє сайт «ZN.UA» з посиланням на Phys.org.
Генетики пояснили червоний ніс Рудольфа горизонтальним переносом генів. Вчені з університету Джонса Хопкінса заявили про те, що їм вдалося розгадати загадку червоного носа оленя Рудольфа, який очолює упряжку Санта-Клауса.
На думку дослідників, ген коралів Червоного моря, який кодує білок, що світиться червоним, якимось чином проник в кров матері Рудольфа, коли вона була вагітна, а потім передався оленяті.
Вірусні генетичні актори мають здатність «вирізати» фрагменти ДНК господаря і вставляти на їхнє місце інші нуклеотидні послідовності, — заявив голова групи дослідників Стів Фарбер.

Таким чином, Рудольф може виявитися рідкісним прикладом горизонтального переносу генів від кишечнополостного ссавця.
Раніше вчені за допомогою спеціальної теорії відносності пояснили здатність Санта-Клауса доставляти мільйони подарунків за одну ніч і те, чому дітям не вдається ні побачити, ні почути.
Зокpема, фізик Кеті Шин з Екстерського університету за допомогою спеціальної теорії відносності пояснила здатність Санта-Клауса доставляти мільйони подарунків за одну ніч і те, чому дітям ніколи не вдається побачити і почути його.
Шин розрахувала, для того, щоб доставити подарунки всім дітям на Землі за 31 годину (з урахуванням зміни часових поясів), Санті необхідно рухатися на швидкості 10 мільйонів кілометрів на годину. Така велика швидкість призводить до того, що Санта-Клаус стискається в напрямку руху, що, в свою чергу, дозволяє йому пролізти в димохід з великим мішком.
Якщо ж мільйони дітей по всьому світу вели себе добре і заслужили подарунки, швидкість може бути ще вищою. На такій швидкості Санта виглядає як розмитий райдужний відблиск, який миттєво зникає, тому дітям не вдається його побачити. За допомогою ефекту Доплера можна пояснити те, чому Санту ще й не чути. Це відбувається через те, що звук пересування саней, оленів і навіть дзвіночків на них виходить за діапазони, які здатне вловити вухо людини.
Шин сподівається, що її пояснення дозволить дітям і далі вірити в існування Санта-Клауса. Публікувати його в наукових виданнях вона не планує.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити