image
 |  0 8 Листопада 2017 | 08:09

Вчені уточнили швидкість гравітації

У свій час Ісаак Ньютон припустив, що швидкість гравітації є нескінченно великою.

Про це повідомляє сайт «Tehnot».

Проте Загальна теорія відносності (ЗТВ) обмежує її швидкістю світла. Але до останнього часу точна швидкість поширення гравітаційної взаємодії була невідома.

Нещодавно фізики змогли підтвердити – Ейнштейн був правий, гранична швидкість гравітації дорівнює швидкості світла. Але це саме гранична – середня буде набагато нижче.

Швидкість гравітації, як і швидкість світла, - одна з фундаментальних констант Всесвіту. До появи гравітаційних хвиль у нас не було способу прямого вимірювання швидкості гравітації, - зауважує Ніл Корніш з Університету штату Монтана.

Дані про швидкості були отримані за підсумками дослідження нейронних зірок. В останній момент перед зіткненням вони створюють гравітаційні хвилі, що розходяться по Всесвіту. Коли ці хвилі досягли Землі, то стали в десятки тисяч разів менше протона і знизили швидкість до 1/5 секунди. Ці дані були зафіксовані кількома обсерваторіями. Як виявилося, швидкість хвилі гравітації склала приблизно 45% від швидкості світла.

Багато альтернативних теорій гравітації, зокрема, ті, які пояснювали розширення Всесвіту, передбачають, що швидкість гравітації відрізняється від швидкості світла. Деякі з них вже визнані неправильними, тим самим обмежуючи можливості для помітної зміни теорії Эйншейна. З-за цього темна енергія стає більш вірогідним поясненням розширення Всесвіту, - пояснює Ніл Корніш.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити