image
 |  0 23 Листопада 2017 | 09:54

Вчені виявили нову діру в атмосфері Сонця

У сонячній атмосфері з'явилося клинчасте утворення, з якого в космос викидається потік сонячного вітру.

Про це 22 листопада 2017 року повідомляє сайт «Новий час» з посиланням на «Space.com».

Власне кажучи, ця діра не є аналогом озонової діри на Землі - це менш щільна область сонячної корони, де температура плазми нижче.

Обсерваторія сонячної динаміки NASA отримала зображення цього вражаючого явища в ультрафіолетовому діапазоні 8 листопада.

Отвір в магнітному полі дозволяє частинкам відлітати в космос набагато швидше, ніж при нормальному сонячному вітрі. Такі високошвидкісні потоки часток можуть провокувати порушення магнітосфери нашої планети.

Викиди можуть впливати на роботу супутників, виводити встановлену там апаратуру з ладу, а також шкодити роботі силових мереж. Крім того, можливо, саме остання виявлена діра стала причиною яскравих полярних сяйв, що спостерігалися на самому початку листопада в штаті Небраска.

Відзначається, що такі корональні діри стануть більш імовірними, оскільки Сонце наближається до мінімуму свого 11-річного циклу, який очікується в 2019 році. Такі дірки можуть зберігатися навіть протягом декількох обертів Сонця, які займають в середньому 27 днів.

Раніше НЧ повідомляв, що у вересні 2017 року на Сонці стався найпотужніший спалах за 10 років. Відзначається, що настільки потужний викид, спрямований у бік Землі, призводить не тільки до полярних сяйв, які бачили, наприклад, жителі штату Огайо. Такий спалах може пошкодити супутники, засоби зв'язку та системи живлення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити