image
 |  0 8 Грудня 2017 | 12:46

Венеціанська комісія не підтримала претензії Угорщини до мовної статті українського закону про освіту, - МОН

Венеціанська комісія не підтримала претензії Угорщини щодо того, що мовна стаття українського закону про освіту обмежує права нацменшин.
Про це 08 грудня 2017 року повідомляє сайт «Новий час» з посиланням на прес-службу Міністерства освіти та на висновки комісії.
Міносвіти вважає позицію Венеціанської комісії «збалансованою та конструктивною», а також погоджується з рекомендацією про видовження перехідного терміну для імплементації мовної статті.
Так, наразі у законі Про освіту йдеться, що повноцінно мовна стаття має набути чинності в 2020 році.
Міністерство освіти і науки України погоджується, що з педагогічної точки зору продовження перехідного періоду є обґрунтованим і повністю підтримає цю рекомендацію, - зазначили у відомстві.
Офіційно висновки Венеціанської комісії буде опубліковано 11 грудня.
Нагадаємо, 28 вересня в Україні набув чинності закон про освіту.
Згідно з новим законом, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська. У середній школі для національних меншин плавно запроваджується українська як мова викладання. Але відповідно до освітньої програми - можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.
Новий закон про освіту розкритикувала Румунія та Молдова. МЗС Угорщини же подало скарги до ОБСЄ, ООН і Євросоюзу у зв'язку з реформою освіти в Україні.
Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт  блокуватиме подальше зближення України та ЄС в межах програми Східне партнерство через український закон про освіту.
Українське Міносвіти досягло згоди з представниками болгарської нацменшини та Польщі.
Нагадаємо, що Єврокомісія подала на Угорщину в суд через закон про освіту.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити