image
 |  0 24 Жовтня 2018 | 07:57

Верховинську коляду можуть внести до списку ЮНЕСКО

Верховинська коляда має свою магію і казку На Прикарпатті колядники Верховинського району дали згоду, аби гуцульську коляду презентували до списку ЮНЕСКО.
Найперше, гуцульську коляду хочуть внести до національного реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини.
Про це повідомила завідувач фольклорного відділу Івано-Франківського обласного науково-методичного Центру туризму та культури Стефанія Капустинська, пише Главком.
«Ми зібрали усіх беріз (відповідальний за колядницький гурт – авт.) у Верховинському районі , які збирають колядницькі партії і є їхніми поводирями, і вони нам дали згоду про те, що хочуть, аби ми їх презентували для внесення обряду гуцульської коляди до національного реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини, а після - до списку ЮНЕСКО», - повідомила Капустинська.
Вона зауважила, що гуцульська коляда є ще у Яремчанському окрузі та на Косівщині. Втім, такої колоритної, як на Верховинщині, немає ніде. «Там коляда – неперевершена. Вона вартує бути в ЮНЕСКО. Верховинська коляда має свою магію і казку.
Там колядують біля хати, на подвір’ї, біля вікна, у хаті. Колядують газді і газдині, доньці й синові і навіть тим, хто вже пішов у потойбіччя», - зауважила Капустинська.
Вважають, що коляда – це різдвяна пісня. В окремих регіонах Прикарпаття існує обряд «розколяди», коли виконують традиційні пісні та обряди у період завершення новорічно-різдвяних свят.
ЮНЕСКО - міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо. Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2017 рік налічує 7 найменувань, що приблизно становить 0,65% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі.
 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували чарівні фото лебедів, що залишились зимувати у селі на Волині

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити