image
 |  0 14 Травня 2021 | 16:19

Вибачень не приймаю!

Минулого тижня українська громадськість була буквально шокована антидержавним висловлюваннями студентки-третьокурсниці юридичного факультету шанованого мною Національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Насті Константінової – щодо несприйняття українською патріотичною молоддю виступу в столиці прибічника «руского міра», реппера «Басти» (Василя Вакуленка), котрий у 2019 році концертував у окупованому Криму.

Розмова на камеру – так, між іншими. Між поїздкою на пляж і якимись іншими побутовими справами. Тобто, тоді, як на мене, вона була абсолютно щирою. Специфічний вигляд на обличчі, який ні з чим не сплутаєш, категоричне несприйняття української дійсності, ненормативна лексика через кожні два слова, і головне – люта ненависть до усього українського. Це відчувається в кожному слові і між ними. Ну просто, типовий символічний образ прибічника «рускага міра» в українському суспільстві. Константінова, можливо, не до кінця розуміючи того, «засвітила» себе на всю країну, отримавши шалену відповідну реакцію громадянського суспільства.

А скільки таких «Константінових» навчається в українських «вишах», працює в правоохоронних органах чи в тих же судових адміністраціях? Маю гріх на душі. Не знайомий з творчістю Басти. Реп – не моє. Та й за цього музику почув уперше. Але вийшло так, що саме Баста з «Константіновою» оголила пласт проблем, що десятиліттями залишаються невирішеними: а це –відсутність належного патріотичного виховання в школах та вузах, діяльність правоохоронної системи і багато-багато чого іншого.

Чи була Константінова щирою, коли з папірчика зачитувала вибачення перед українською громадськістю? Не вірю. Скоріше за все, текстівку їй склали стривожені за свої професійні кар’єри батьки. Хоча до них і їхнього минулого теж є багато питань. Також дивує безпринципна позиція новообраного ректорату провідного національного навчального закладу, в стінах якого навчались такі інтелектуали, як Грушевський, Куліш, Драгоманов, Лисенко, Рильський…

Залишити серед студентів, навіть платників-заочників, таку особу, – значить зганьбити пам'ять тих поколінь, що навчались тут у минулому, та й тих, хто сьогодні, сидячи на студентських лавах, декларує активну громадянську позицію, захищаючи українське слово, допомагає українській армії і т.д.

Як і багато українців, не вірю в її щире каяття, тому вибачень не приймаю…

Сергій СІВАК,

депутат Луцької районної ради від ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити