image
 |  2 20 Червня 2019 | 16:47

Вибори: а що у таборі націоналістів?

«Свобода», Національний корпус, Правий сектор, Українська добровольча армія, ОУН та Конгрес українських націоналістів ідуть на вибори до Верховної Ради спільним списком.

Відповідне рішення ухвалив з’їзд «Свободи» 9 червня, - пише Вголос.

Очолить похід націоналістів лідер «Свободи» Олег Тягнибок. Також до першої п’ятірки націоналістів увійшли лідер Національного корпусу Андрій Білецький, командир Української добровольчої армії Дмитро Ярош, голова Правого сектору Андрій Тарасенко та віце-спікер Верховної Ради України VII скликання Руслан Кошулинський.

Задля чого націоналісти об’єдналися в один список і які наслідки це принесе – читайте далі у матеріалі.

За словами директора Центру стратегічних розробок Андрія Ніцоя, правий фланг української політики сьогодні захоплює приблизно 15-20% електорального поля. Тобто націоналістичні політичні сили потенційно можуть здобути до 20% голосів на парламентських виборах.

«Раніше це поле було трохи більшим, але скоротилося внаслідок діяльності колишнього Президента Порошенка та партії «Народний фронт». Воні імітували патріотичну діяльність, націоналістичною риторикою прикривали свою корупцію. Тому частина нестійкого виборця відсунулася в бік лібералізму».

Експерт наголошує, що за ці 20% електоральної підтримки борються не тільки ідеологічні націоналістичні політичні сили, як-от «Свобода», «Правий сектор» чи «Національний корпус», а й відносно молоді, досить далекі від націоналізму політичні проекти.

«На це поле зараз зайшов ліберал Вакарчук зі своїм «Голосом», із залишками рейтингу продовжує топтатися псевдопатріот Порошенко. Також на цьому полі тусується партія Смешка, що складається зі старих кагебістстів, які завдяки своїм професійним навичкам вміло вдають українських патріотів. Зрозуміло, що боротьба між всіма цими патріотичними та начебто патріотичними силами даватиметься взнаки й не кожен з них зможе потрапити до Парламенту. От Порошенко, наприклад, поки тримається завдяки ребрендингу, але підтримка у нього падає і, якщо вибори перенесуть на жовтень, у нього вже не залишиться шансів подолати прохідний бар’єр. Вакарчук тим часом дуже вдається в лібералізм і чим більше говорить, тим більше проблем собі створює, а це так само може нагативно влинути на його рейтинг», – каже Андрій Ніцой.

Націоналісти ж, вважає експерт, вирішили йти на вибори єдиним списком «Свободи» для того, щоб максимально змобілізувати свого виборця й отримати найбільші шанси на залучення на свій бік потенційно правого електорату.

Водночас політолог Валентин Гладких акцентує на тому, що об’єднання в один список дозволить націоналістам вирішити найбільшу проблему, яка досі заважала їм потрапити до ВРУ, – розпорошення голосів.

«Об’єднання дозволить націоналістам не допустити розпорошення голосів серед кількох суб’єктів, а, відповідно, суттєво підвищить їхні шанси на проходження до Парламенту»

«Об’єднання дозволить націоналістам не допустити розпорошення голосів серед кількох суб’єктів, а, відповідно, суттєво підвищить їхні шанси на проходження до Парламенту. Якби вони йшли на вибори окремо, кожна з політсил набрала б по 2-3%, а тепер, об’єднавшись, отримали шанси зібрати 6-7% і поставили під загрозу потрапляння до ВРУ партії Порошенка», – вважає Гладких.

Про загрозу націоналістів для «Європейської солідарності» каже й керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

«Протягом останніх кількох років зусиллями політтехнолога Гриніва Порошенко намагався всіляко експлуатувати образ патріота, часом навіть суперрадикального націоналіста. Для багатьох українців це виглядало незграбно, тим не менш, воно спрацювало. На президентських виборах він відтиснув від націоналістів усе, що можна було. Тоді в Порошенка антирейтинг сягав 60%, відповідно, націоналістична ніша, тобто ніша тих, які не готові змиритися з Президентом Зеленським, була єдиною, за яку він міг зачепитися. Відповідно, кандидат Кошулинський від націоналістів залишився майже без голосів. Зараз же ситуація зовсім інша. Ми бачимо перетасування політтехнологів в оточенні Порошенка. Тепер із нього ліплять вже не українського націоналіста, а європейця. Тож зрозуміло, що на цих виборах громадяни, які симпатизують націоналізму, потягнуться від нього до об’єднаних сил націоналістів, які підуть за списком «Свободи», – каже Золотарьов.

На відмінностях між президентською та парламентською кампаніями наголошує й Андрій Ніцой. За його словами, на президентський виборах штаб Порошенка вміло використав старий прийом «непрохідності». Цю політтехнологію застосували проти Руслана Кошулинського, щоби Порошенко зумів відібрати його голоси.

«Але на парламентських виборах розклад справді інший, – переконує Ніцой. – У першому та другому турі президентських виборів за псевдопатріота Порошенка голосували всі противники космополіта Зеленського. Але ж правда в тому, що ці люди є прихильниками різних патріотичних партій. Тому зараз шанс на прохідність для об’єднаних націоналістів суттєво збільшується. Як би не старалися технологи Порошенка, йому вже не вдасться переконати суспільство, що всі окрім нього працюють на Путіна. Тим часом активна кампанія націоналістів та збільшення присутності в інформаційному просторі спритиме перетіканню до них отих «президентських» голосів Порошенка. Добре можуть спрацювати й кандидати, яких вони висунуть по мажоритарних округах. Це стане суттєвим підсиленням фракції націоналістів у новій ВРУ».

Водночас Андрій Золотарьов прогнозує, що «Свобода» притягне до рейтингу об’єднаних націоналістів голоси старшого покоління виборців на Західній Україні, а «Національний корпус» забезпечить підтримку на Сході.

«У 2014-му колишні колеги по Майдану політично «втопили» «Свободу», бо вона була для них незручною. Тепер націоналісти отримали шанс відновити свої позиції»

«У 2014-му колишні колеги по Майдану політично «втопили» «Свободу», бо вона була для них незручною, – каже Золотарьов. – Тепер же націоналісти отримали шанс відновити свої позиції, отримавши непоганий результат на парламентських виборах. Ще більші шанси в них з’являться, якщо Конституційний Суд скасує указ Зеленського і вибори відбудуться восени. До того часу праві можуть серйозно «розкачати» свій електорат».

На думку Валентина Гладких, результат націоналістів залежить як від кампанії, яку вони проведуть, так і від поточної ситуації у країні:

«Значну частину гасел «Свободи» в останні роки перебрав собі Порошенко. Це стало для правих великою проблемою, адже вони відрізнялися від інших партій найперше ідеологією. Сьогодні ж вони почали активно пропагувати свою соціальну частину – боротьбу з олігархами та захист соціальної сфери. Формально, ці речі були в них у програмі завжди. Але гуманітарні питання досі виходили на перший план».

«Дійсно, останнім часом Олег Тягнибок часто наголошує на економічній програмі «Свободи», – додає політичний експерт Олександр Мусієнко. – Якщо раніше націоналістам постійно дорікали, що їхнє бачення економічної політики застаріле, архаїчне чи непридатне до життя, то тепер вони абсолютно доречно наводять дуже хороші приклади сучасності. Той же Тягнибок проводить паралелі з економічною політикою США, Японії та інших цивілізованих країн світу. Він говорить про те, як потрібно боротися з олігархами і захищати українські національні економічні інтереси, інтереси українського виробника. Добре, що націоналісти поступово оновлюють свою економічну програму. І на виборах це однозначно зіграє їм на користь».

А щоби ця користь була максимальною, додає політолог Руслан Бортник, правим потрібна яскрава виборча кампанія, зокрема розкручення Антиолігархічного пакету законопроектів, який написала «Свобода».

«Це суттєво відрізняє «Свободу» від когорти партій, які спекулюють націоналістичними цінностями. Особливо – від «Європейської солідарності», де олігарх – голова партії», – каже Бортник.

Тим часом політичний експерт Ярослав Макітра вважає, що шанси націоналістів серйозно зростуть, якщо стануться загострення на фронті чи різкі події всередині країни:

«Так, наприклад, націоналісти виросли в 2015-му, коли Порошенко вносив зміни до Конституції в частині особливого статусу Донецької та Луганської областей. Українці тоді побачили, що націоналісти – це ті, які захищають Україну від розвалу, від здачі її ворогам. Якщо щось таке станеться при Зеленському, громадяни почнуть підтримувати націоналістів ще активніше, бо державі потрібні будуть люди, які готові жертвувати власними інтересами, діяти категорично та різко. Думаю, рано чи пізно це відбудеться, адже Зеленському потрібно буде робити щось із Донбасом, працювати в рамках мінського форматту. Конфлікти обов’язково виникатимуть, суспільство відчуватиме занепокоєння щодо майбутнього України і тоді велика кількість громадян, яка сьогодні не готова проголосувати за націоналістів, підтримає саме їх».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити