image
 |  2 10 Серпня 2020 | 08:51

Вибори до районних рад можуть НЕ відбутися: ЦВК заявила про неможливість їх оголосити

ЦВК вказано на правову невизначеність, яка НЕ ​​дозволяє оголосити вибори до районних рад.

На думку Центральної виборчої КОМІСІЇ, після внесення Верховною Радою змін до законодавства про вибори й адміністративно-територіальний устрій, утворилася правова невизначеність. Вона НЕ дозволяє КОМІСІЇ оголосити вибори до районних рад, йдеться в заяві, опублікованій на сайті ЦВК у неділю, 9 серпня, - пише ZN.UA.

У зв'язку з ЦИМ комісія звернулася до профільного комітету Верховної Ради та Міністерства розвитку громад і територій із проханням надати роз'яснення з наступних питань:

Який орган уповноважений звернутися до Центральної віборчої КОМІСІЇ відносно призначення перших виборів депутатів районних рад?

Який орган уповноважений Прийняти решення про Утворення районних рад?

Чи ухвалено на сьогодні рішення про створення районних рад у зв'язку із затвердженою постановою Верховної Ради «Про створення і ліквідацію районів» від 17 липня?

Також ЦВК попросила депутатів і Міністерство у разі необхідності вжити ЗАХОДІВ для правового Врегулювання питання призначення виборів до райрад.

У Комісії звернули увагу на те, що отримали з Міністерства розвитку громад і територій перелік тільки міських, селищних і сільських рад у відповідних територіальних громадах. Таким чином, на сьогоднішній день у ЦВК немає навіть переліку районних рад, вибори в які необхідно провести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЗСУ зафіксували 6 летальних випадків від коронавірусу

8 серпня ЦВК призначила на 25 жовтня вибори депутатів міських, сільських і селищних голів та рад на підставі відповідних звернень Кабінету міністрів і Міністерства розвитку громад і територій. Звернення уповноваженого органу про призначення виборів до райрад ЦВК не отримувала.

На думку оглядача  Інни Ведерникової, центральна влада може шукати можливість не проводити вибори до райрад.

«Питання виборів до райрад давно дискутується. В результаті децентралізації повноважень і фінансів на рівні районів практично не залишилося - всі пішли в громади. Подібна невизначена ситуація може свідчити про те, що влада шукає можливість не проводити вибори в райради », - зазначає вона.

Джерело ZN.UA в Кабінеті міністрів допустив, що вибори в райради 25 жовтня можуть не відбутися.

«Судячи з усього, 25 жовтня - немає. Далі - якщо ЦВК дадуть роз'яснення з питань, які вона ставить. Думаю, з цим не поспішатимуть», - розповів співрозмовник.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити