image
 |  2 30 Липня 2020 | 15:36

Стало відомо, чому уряд Шмигаля більше не хоче морочитися з «пакунками малюка»

Ця програма дає замовлення десяткам вітчизняних підприємств (а вже більше 50 позицій з 60 в ПМ виробляються в Україні), а це близько тисячі робочих місць тільки в підприємствах легкої промисловості. Хоч це зовсім не цікавить приймаючих рішення в Мінсоц, які протягують рішення про монетизацію допомоги в межах 5000 грн і не морочитися більше цими бейбі-боксами.

Про це у блозі на «24 каналі» написав засновник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський.

Якщо хто не знає, «Пакунки малюка» (вони ж «Бебі-бокси») - одноразова натуральна допомога, яку видають ще в пологовому будинку молодим батькам. Програма була запущена з серпня 2018 року на базі фінського досвіду аналогічних боксів (і не тільки фінського!) Спільно з Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ.
Мета проекту - забезпечити новонароджених і молодих батьків всім необхідним на перших порах після пологів. За два наступні роки кількість речей, які входять в ПМ збільшилася з 27 до 60 позицій, а вимоги до якості тільки посилювалися.

Ось чим повинен бути наповнений бебі-бокс:

- підгузники одноразові до 2-5 кг - упаковка не менше 47 шт. і 3-6 кг - упаковка не менше 47 шт .;

- пелюшки х / б (по 2 шт.) Ситцеві, фланелеві, муслін і трьохкульова вологостійка;

- шапочки х / б на 0-3, 3-6 і 6-12 місяців;

- боді з коротким рукавом по 2 шт. на зріст 56, 62, 68 і 74 см .;

- такі-ж набір боді, але з довгим рукавом;

- штани- повзунки різних розмірів «на виріст»;

- «чоловічки» з довгим рукавом і штанцями по 2 шт. на кожен зростання 51-56, 57-62, 68 і 74 см;

- сорочечки дитячі х / б 56 і 62 см

- набори шкарпеток «на виріст»;

- рукавички для немовлят;

- слюнявчики різних розмірів;

- вологі серветки гіпоалергенні і РН-нейтральні;

- термометр для води (без ртуті);

- термометр для тіла електронний водостійкий;

- правильні ножиці і спеціальний гребінець;

- прокладки для лактації (упаковка від 60 шт.);

- прокладки післяпологові;

- жіночі гігієнічні прокладки;

- ковдрочку тепле з гіпоалергенним наповнювачем 110х140 (тканина верху 100% бавовна);

- підодіяльник х / б 110х140;

- плед-ковдру трикотажне х / б;

- комбінезон-трансформер з капюшоном демісезонний на 0-12 місяців;

- рушник-куточок для купання;

- спеціальні сертифіковані розвиваючі іграшки без дрібних деталей - 4 шт.;

- м'яка книжка;

- багатофункціональний розвиваючий килимок з двома знімними м'якими дугами і підвісними іграшками;

- різні креми, гіпоалергенна рідке мило-шампунь, мило для прання, мочалка для купання, ватяні палички та ін.;

- матрацик в коробку 42х70, з гіпоалергенним наповнювачем і з натуральних матеріалів;

- сама коробка 43х7х27, вона ж люлька на перший час, якщо ще немає ліжечка - з міцного гофрокартону з посиленим дном і бічними стінками.

Чому програма допомоги зірвана?

За майже два роки молодим мамам було видано понад 500 тисяч таких бебі-боксів. Середня ціна держзакупівлі була пpиблизно 3800 грн (в ціну включена і доставка ПМ безпосередньо до пологових будинків по всіх областях).

При цьому запевняю - якщо піти спробувати побігати по магазинах і ринках і закупити це все самостійно, то менше ніж в 7000-8000 грн це батькам не обійдеться.

Плюс додайте витрачений час, витрати на транспорт і проблеми з карантинними обмеженнями. Я вже не кажу про проблеми з якістю продукції, так як на багатьох наших базарах і магазинчиках реалізується незрозумілої якості трикотаж і пелюшки, в яких на дотик неможливо зрозуміти чи є там бавовна і якою його відсоток у виробі.

У цих закупівлях вимоги до якості найжорстокіші і постачальник розуміє, що при найменшій проблемі доведеться робити заміну, нести штрафні санкції і ризикувати репутацією. Тому ніхто «не грається» і на якості не економлять!

Чому пішов збій?

Але в цьому році програма допомоги вже фактично зірвано. Чому це сталося, причому при наявності заставленого в бюджет фінансування?

До 2020 року відповідальність за закупівлю і організацію поставок була покладена на офіс ООН з управління проектами (ЮНОПС). І все було чітко і без збоїв. Хоча за організацію такої роботи Мінсоц доводилося платити ЮНОПСу певний відсоток від суми контракту. Зате все було чітко і системно організовано. Причому без найменших натяків постачальникам (одним з яких була моя компанія) корумпувати такий немаленький обсяг закупівель.

Але з кінця минулого року почався процес передачі організації закупівлі на ДУ «Професійні Закупівлі», що потім було твердження постановою КМУ від 03.03.2020. І в квітні 2020 року на ProZorro був оголошений тендер на друге півріччя. На тендер заявилося 13 учасників, пройшов перший етап, організатори вибрали чотирьох фіналістів (причому всі - великі вітчизняні виробники з Києва, Харкова, Запоріжжя. Потрапила туди і наша компанія «ТК-Домашній Текстиль»).

Але, на жаль, розпочався традиційний для українських держзакупівель «тендерний тролінг», коли на тендер заходять компанії-пустушки, та ще й з чітко проглядаються ознаками змови. Їх зносять, але від них потім сипляться скарги в АМКУ. Що не дивно, коли в тендерній документації 120 аркушів вимог до ТЗ і досвідчені юристи завжди знайдуть якусь несуттєву помилку або зачіпку, щоб подати скаргу. У підсумку, після закритого засідання АМКУ, на яке не змогли потрапити не тільки юристи від учасників, а й навіть представник організатора тендера ДУ «Професійні закупівлі», закупівля «Пакунків малюка» була скасована.

А нова процедура - це знову місяці на формальні процедури, потім неминучі оскарження тих, хто програв в АМКУ і тільки потім, до зими можна розраховувати на підписання контрактів, при цьому постачання бебі-боксів почнеться не відразу, через місяць-другий, так як ніхто в стані невизначеності не триматиме сировину на складах.

Вихід є

Якщо Кабмін, прем'єр-міністр і Мінсоцполітики реально зацікавлене в тому, щоб малюки і їх мами відчували менше проблем, і дійсно хочуть їм допомогти, то потрібно вносити зміни в чинну постанову КМУ, а Мінсоц приймати рішення про відновлення закупівель ПМ через ЮНОПС. Це може відновити поставки вже в вересні і зняти напругу, в якому перебувають молоді батьки.

Вони поки не розуміють, чекати їм бебі-бокс або компенсацію в 3800 грн, а потім самим бігти купувати все необхідне. Крім того додам, що ця програма дає замовлення десяткам вітчизняних підприємств (а вже більше 50 позицій з 60 в ПМ виробляються в Україні), а це близько тисячі робочих місць тільки в підприємствах легкої промисловості. Хоч це зовсім не цікавить приймають рішення в Мінсоц, які хочуть протягнути рішення про монетизацію допомоги в межах: 3800 грн і не морочитися більше цими бейбі-боксами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5000 гривень замість «пакунків малюка»: експериментальний проєкт чи чеpгове ошуканство від Кабміну?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити