image
 |  4 29 Березня 2023 | 19:17

Відхід від радянського дискурсу: як змінять шкільну програму з історії

Наразі відбувається зміна шкільної програми історії України з відходом від радянського дискурсу. Окремий розділ присвячений сучасній війні, аби діти чітко розуміли, що зараз відбувається.

Про це на брифінгу розповіла керівниця робочої групи МОН України з опрацювання концептуальних засад шкільної історичної освіти, докторка історичних наук Людмила Гриневич, передає кореспондент УНН.

«Шкільна освіта повинна ґрунтуватися на підставі серйозного академічного наукового знання. Ми одразу наголосили, що не допустимо інструменталізації і політизації історії та орієнтуємося на виховання критичного мислення дітей, формування свідомого громадянина, що має чітке розуміння цінності власної держави, права людини, розбудови саме демократичної держави», – розповіла Гриневич.

При роботі над програмою робоча група дійшла висновку, що повинно бути проведене “концептуальне переформатування трактувань” цілих історичних періодів. Тому зміна шкільної програми відбулася у всіх періодах історії України.

«Наприклад, до сьогоднішнього часу трактування СРСР у наших підручниках та навіть академічних працях обмежувалося апеляцією до комуністичного дискурсу. У той час як в світі СРСР давно трактується як держава імперського типу. Також ми створили окремий великий розділ, присвячений саме сучасній українсько-російській війні. Наші діти повинні чітко розуміти характер цієї війни, що відбувається. Важлива складова – це і проблематика геноциду, що йде атака на українську ідентичність та здійснюється свідоме нищення носіїв ідентичності», – зазначила Гриневич.

Також розробниками нової програми напрацьовані методологічні підходи, які дозволяють зрозуміти, що росія використовує їжу як зброю, у контексті нищення українських ринків, економіки та навіть в контексті використання так званої “гуманітарної допомоги” з метою легітимації влади окупанта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції діють: Економіка росії починає розвалюватися

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити