image
 |  0 20 Липня 2019 | 12:28

Вікові автографи на стінах замку Любарта

Мури замку Любарта відомі автографами, які упродовж віків лишають згадку про цих людей.

Про це пишуть Хроніки Любарта.

Ти, Луцьк стародавній, що досі слід явнийХоваєш старої давнини,  Й тебе я спізнала, й тебе пильнувала, - Були то хорошії днини! Старезний твій замок, дідизни останок, Навік в моїй думці зостався.

Ці поетичні рядки належать одній із багатьох людей, які залишали сотні автографів на стінах замку Любарта в Луцьку упродовж віків.

Мабуть, вишкрябувати на старовинній цеглі стільки рядків було ліньки, тож вона обмежилася коротким "Ольга Косач 1891". А поезію записала на папері.

Ця унікальна цеглинка на зовнішній стіні замку – одна із багатьох, які формують цікаве явище замкових автографів. Вони датуються щонайменше від 1602 року і до кінця ХХ століття.

Хто були ці люди, чому писали свої імена, чи мали на те якусь іншу причину, ніж бажання "житія вічного" у камені, ми не знаємо. Дивимося на шрифти, імена та прізвища, майстерність виконання, читаємо дати.

Найбільша кількість написів знаходиться на стіні між Владичою і Стировою вежами. Там цегла просто всипана ними. Цей фрагмент стін виходив на болото і води Глушця, до міських будинків було далеко. Тож ніхто не міг побачити процесу шкрябання.

Сьогодні подібне називали б вандалізмом. Та з глибини століть ці маленькі витвори стали чимось на кшталт маргінесних записів у давніх документах – особливою формою дослідження історії. І тепер вони є своєрідною пам'яткою минулого.

                     

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити