image
 |  5 7 Січня 2021 | 21:34

«Він сказав – локдаун»: В Офісі Зеленського вирішили не змінювати дати жорсткого карантину

Офіс президента вирішив залишити без змін терміни локдауну, запланованого на період із 8 по 24 січня 2021 року через поширення COVID-19.

Про це Суспільному повідомив співрозмовник в ОПУ. Трохи згодом інформація про запровадження карантину з'явилася і на сайті Офісу президента.

"Так, локдаун відбудеться, у ті самі терміни, в які початково було заплановано", – розповіли в Офісі президента.

Водночас в ОПУ не надали інформацію про можливі додаткові обмеження на торгівлю, про які повідомлялося раніше. 

У свою чергу, в ОПУ повідомили, що напередодні запровадження локдауну президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду за участі прем'єра та міністра охорони здоров'я. Кабін підготував детальне роз'яснення, яким установам буде дозволено працювати під час карантину, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що працюватиме громадський транспорт, стратегічні підприємства та дитячі садочки. 

"Люди, які працюють у стратегічній інфраструктурі, повинні мати місце, де залишати дітей. Водночас діток у садочках значно менше, ніж в інших закладах освіти. Відсоток малечі, що хворіє, становить 1,6%, тому садочки, скоріше, розв'язують проблему, а не створюють її. І до цього прагне світова практика", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За день до локдауну бізнес не розуміє, за якими правилами доведеться працювати, – ЄБА

Президенту доповіли, як працюватиме інфраструктура, яка має критичне значення, магазини, що продають харчові продукти, засоби гігієни та побутову хімію, а також про те, що розважальна інфраструктура та святкові ярмарки будуть закриті, кафе та ресторани працюватимуть на винос. МАФи й кіоски, які розташовані на відстані та не створюватимуть скупчення людей, теж зможуть надавати свої послуги. 

"Цей карантин пом’якшений і не такий жорсткий, як весняний локдаун. Він також більш лояльний у порівнянні з тими заходами, що впроваджуються в інших країнах. Однак ми збиваємо одразу хвилю зростання кількості хворих після новорічних свят і паралельно прискорюємо отримання якісної зареєстрованої вакцини, схваленої ВООЗ", – сказав президент Зеленський.

31 грудня 2020 року Американська торговельна палата звернулася до уряду з проханням переглянути обмеження, які мають набути чинності 8 січня. Окрім того, бізнес-спільнота, яку представляє Палата, розробила альтернативний список карантинних заходів, які передбачають послаблення обмежень для торгівлі певними товарами під час локдауну.

Також проти жорстких обмежень виступила асоціація фізичних осіб-підприємців SaveФОП, яка вимагала дозволити їм продовжувати працювати під час жорсткого карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зимовому локдауні так само мало здорового глузду, як і у всій політиці ЗЕвлади, – лідер луцької «Свободи»

Що відомо:

Уряд вирішив ввести в Україні новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що міністерство наполягає на введенні посиленого карантину з 8 до 24 січня.

МОЗ вважає, що існує ймовірність зростання кількості хворих на коронавірус після новорічних свят. До того ж очікується зростання сезонної захворюваності на грип.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що запланований локдаун не передбачає обмежень на продаж повсякденних товарів.

Станом на 6 січня в Україні зареєстровано 6 911 нових випадків захворювання на COVID-19. Одужало 14 490 осіб.

Станом на ранок 6 січня в Україні зареєстровано 8997 нових випадків COVID-19.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити