image
 |  11 9 Січня 2021 | 10:34

Віряни на Волині, які пішли від скандального московського попа, пів року моляться на вулиці (ВІДЕО)

Парафіяни з села Галинівка Володимир-Волинського району майже пів року проводять служби надворі, поруч з храмом. Будівля кілька місяців як опечатана.

За перехід з УПЦ до ПЦУ жителі Галинівки проголосували ще в серпні, але юридично перехід громади до Православної церкви України досі не зареєстрували.

На недільні та святкові служби парафіями збираються надворі. Вести богослужіння у Галинівку приїжджає священник ПЦУ Сергій Місан. Каже: на молитву збираються 30-40 людей.

Двері храму у Галинівці – опечатані. Замок на двері повісили восени, після того, як священик Олексій Шаран приїхав служити на храмове свято. Батюшка молився у церкві з парафіянами, які не підтримали перехід до ПЦУ. Тепер він у храмі не з'являється, двері свого будинку кореспондентам Суспільного – не відкрив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна за 08.01.2021: Окупанти 9 разів порушили «тишу», втрат та поранень немає

Нагадаємо, 28 липня 2019-го настоятель храму у селі Галинівка на особистій сторінці президента Росії у соцмережах привітав його із Днем ангела. Громада вчинку Олексія Шарана обурилася.

"Скільки погинуло дітей українських. Ще мій син уже четвертий рік на Сході. Батюшка зразу був по-людськи, а потім щось зробилося і все гірший-гірший, а потім взяв і привітав Путіна", - розповіла жителька села Марія Євсюк. Жінка одна з 57 представників громади, які в серпні підтримали перехід до ПЦУ. Лишитися з УПЦ забажали шість жителів громади.

Як пояснив Суспільному прессекретар Володимир-Волинської єпархії УПЦ Молодимир Мацур, Олексія Шарана – звільнили з посади настоятеля восени.

"Він був направлений у монастир для покаяння. На сьогодні він не проводить богослужіння у жодному храмі ", - каже прессекретар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Данії спалахнула суспільна дискусія через мультик про «чоловіка з найдовшим пенісом»

Богослужіння у храмі де зчинився скандал проводять почергово. Громада досі очікує, коли офіційно зможе перейти до ПЦУ. В облдержадміністрації Суспільному розповіли, що документи про перехід з Галинівки отримали, але не повний. Зі слів начальника відділу управління культури ОДА Василя Гайдука, бракує старого статуту, який нині в священника Юрія Татунчака, якого Володимир-Волинська єпархія УПЦ призначила настоятелем замість Олексія Шарана.

6 січня 2018 Україна отримала Томос про автокефалію. Відтоді минуло 2 роки, але не всі парафії змогли одразу перейти до ПЦУ. З моменту створення до ПЦУ приєдналося близько 600 парафій УПЦ, з цих парафій ще не всі оформили необхідні документи. За даними ДЕСС, станом на 1 січня 2020 року в Україні було 7097 парафій ПЦУ й 12410 парафій УПЦ МП. У 2020 році перейшли лише 5 парафій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У місті на Волині шукають винних у закpитті автостанції

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити