image
 |  9 22 Травня 2022 | 16:25

Вишукана мода волинян на фото ХІХ століття

Дізнатися як стильно та відповідно до моди ХІХ століття можна, поглянувши на фото володимирчани Емілія та Цируль Адамкевичі.

Про це пише ДІКЗ «Стародавній Володимир».

Фото зроблене у салоні Gosko i Berger. Даний салон у місті існував з 1897 року. Пізніше, два підприємці відкрили самостійні студії. Бергер Арій у 1899 році вже мав свій салон, а Госке Абраам у 1902 році відкрив фотосалон "Гласке". Тож фото зроблене віж 1897 та 1899 роками.

На світлині подружжя Адамкевичів. На перший погляд одягнені доволі суворо, але це мода ХІХ ст. і вона такою була, у всіх значеннях цього слова, особливо для жінок. Але мода була й досить різноманітною. Пишне рококо змінюється простим ампіром у Франції. У першій третині століття починається вікторіанська епоха у Англії.

У моді прості сукні, невеликі елегантні капелюшки, скромні зачіски з прямим проділом. Ще один напрям, який охопив європейську моду - романтизм, якому притаманні довгі сукні й шлейфи, плащі, тонкі діадеми у волоссі.

До речі, для суконь в ті часи вибирали м'які, гладкі і тонкі тканини, зокрема, батист, серпанок, муслін, перкаль. Спідниця була не надто довгою і залишала відкритою ступню.

Отже, наша героїня Емілія є представницею моди кінця ХІХ ст. Її сукня на вигляд важка. Вона такою і є. Жіночі сукні в 1890-х роках залишалися важкими і задрапірованими, але силует змінювався в бік пісочного годинника. Жінки підкреслювали у такій сукні талію, а стегна, груди і рукава робили дуже об'ємними.

Чоловічий одяг дев'ятнадцятого століття теж зазнавав змін. Наприклад, на початку століття вважалися модними сюртуки, мереживні жабо, туфлі з великими пряжками і ботфорти. Під кінець ХІХ ст. чоловічий одяг набув більш звичного нам вигляду, тому одяг Цируля не є таким пишним, адже він одягнений у костюм, по верх якого простий сюртук.

Сюртюк - це чоловічий верхній двобортний одяг з довгими полами, відкладним коміром і широкими лацканами. Являє собою коротке, зазвичай приталене, двобортне пальто.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити