image
 |  5 13 Травня 2022 | 16:39

Війна - це не привід знищувати місцеве самоврядування, - депутат Волиньради

Війна - це не привід знищувати місцеве самоврядування та виправдовувати спроби монополізації влади. 12 травня Верховна Рада на черговому засіданні прийняла в цілому один із суперечливих законів про особливості діяльності місцевого самоврядування у воєнний час. Це - ще один тривожний дзвіночок після монополізації телеефіру.

Законопроєкт передбачає розширення повноважень голів військових адміністрацій та голів місцевих громад. У тому числі, мова йде про території, на яких не ведуться активні бойові дії. У першій редакції закону, який ініціювали "слуги народу", містилися положення повної узурпації влади. Пропонувалося припинити повноваження місцевих рад, підпорядкувати виконавчий апарат, комунальні підприємства і право призначати чиновників військовій адміністрації. У остаточній редакції закону таких норм немає. Але президент має право звернутися з аналогічними пропозиціями до парламенту, щоб ввести їх у дію.

Насправді, такого роду "компроміси" є дуже небезпечні. Спочатку у Верховну Раду вносять завідомо антиконституційний закон з елементами диктаторських повноважень. Потім, під тиском опозиції, влада робить крок назад. Та неприємний осад залишається. Тенденція невтішна. Спочатку були незручні телеканали, зараз обласні та районні ради і громади. Що буде далі?

Усім ініціаторам нав'язування авторитаризму в Україні хочу нагадати: Україна - не росія. Українцям не потрібна абсолютна влада, сконцентрована в руках однієї особи і однієї політичної сили. Не потрібний новий культ і заборона альтернативних думок та будь-якої критики влади. До перемоги ще дуже далеко. Її ще навіть не видно. А ті, хто раніше закликали закінчити війну в голові, вже думають про майбутні вибори і свої політичні перспективи. Замість того, щоб працювати на перемогу і порятунок держави.

Анатолій ВІТІВ

депутат Волинської обласної ради, голова Волинської обласної організації ВО «Свобода»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити