image
 |  4 20 Жовтня 2019 | 15:35

Визнання ПЦУ: на Божественній літургії в Салоніках уперше згадали Епіфанія

У суботу, 19 жовтня, ім‘я Блаженнішого Митрополита Епіфанія було вперше згадано під час Великого входу на Божественній літургії у Салоніках під час співслужіння Вселенського Патріарха Варфоломія та Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.

Внесення Елладською Церквою до диптиху ім‘я Предстоятеля Епіфанія означає, що Грецька Церква вступила до канонічного спілкування з ПЦУ.

Про це повідомляє "Релігійна правда" з посиланням на orthodoxia.info. Трансляція служіння доступна на YouTube. 

Патріарх Варфоломій у своїй промові подякував архієпископа Ієроніма за те, що він вніс ім’я митрополита Єпіфанія до диптиху, і сказав, що предстоятель ПЦУ відвідає Салоніки, щоби віряни Православної Церкви України особисто могли переконатися в тому, що греки чекають на них.

Що далі?

Елладська церква згадала предстоятеля ПЦУ у диптиху (переліку) предстоятелів помісних православних церков світу, тепер митрополит Епіфаній має відвідати Афіни та співслужити з предстоятелем архієпископом Ієронімом на його запрошення. 

Після рішення Елладської церкви священники та єпископи обох церков зможуть співслужити під час святих літургій, відвідувати храми та налагоджувати інші форми спілкування, зокрема і в освітній сфері.

Офіційне визнання автокефальної ПЦУ та встановлення церковного спілкування у світському житті можна порівняти з визнанням однієї держави іншою та встановленням дипломатичних стосунків.

Загалом у світі є 15 помісних православних церков світу, і їхніх предстоятелів поминають у чіткій послідовності – диптиху.

Вселенський патріархат має в ньому перше місце, а Елладська церква – 11. ПЦУ у цьому переліку займає 15-те місце. З моменту отримання томосу місце ПЦУ визнавав тільки Вселенський патріархат, а всі інші церкви не визнавали канонічність нової української церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Елладська православна церква визнала ПЦУ

12 жовтня Собор ієрархів Елладської Церкви визнав право Вселенського Патріарха надавати автокефалію, зокрема ПЦУ. Таким чином ЕПЦ стала вже другою пімісною Церквою, яка визнала українську автокефалію.

Рік тому, коли Вселенський Патріархат реабілітував і визнав Патріарха УПЦ КП Філарета і Предстоятеля УАПЦ Макарія, РПЦ розірвала відносини з Константинополем. Зараз прогнозують, що розрив може статися і з Елладською Церквою.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити