image
 |  0 14 Січня 2022 | 08:42

ЗЕ-влада анонсувала ріст цін на продукти до 20%

Українцям необхідно готуватися до зростання цін на продукти на 10−20%. Причина криється у високих інфляційних ризиках на світових ринках.

Про це повідомив радник президента України Олег Устенко, - пише БізнесUA.

«Ціна на продукти піде вгору на 10−20%, якщо судити з форвардних контрактів. Зерно, цукор, какао боби — все йде вгору. Це дасть ефект на всі країни, які імпортують інфляцію, а Україна в їх числі», — зазначив Устенко.

Крім того, зазначено, що інфляція носить не монетарний, а товарний характер, тому Нацбанку буде вкрай складно впливати на неї.

Споживча інфляція в Україні в грудні 2021 року в річному вираженні – порівняно з груднем 2020 року — становила 10,0%, сповільнившись з 10,3% у листопаді. З початку 2021 року, за січень-грудень, інфляція склала 10%.

Наприкінці грудня Кабінет міністрів вніс хлібний батон і соняшникову олію до переліку товарів, продавці яких повинні заздалегідь декларувати їх подорожчання.

На тлі постійного зростання цін на продукти в уряді заговорили про впровадження «продуктових карток». Вони передбачені для громадян з низьким доходом. Передбачається, що картки будуть існувати не тільки в паперовому вигляді, але і в електронному — в додатку «Дія». Ймовірно, ці картки будуть схожі на «Картку киянина» та картки «єПідтримка» (1000 гривень за вакцинацію), які вже діють в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Укрзалізниця» платить у бюджет Ковеля 80 мільйонів гривень

Картки видаються для допомоги населенню, адже всі продукти харчування стрімко дорожчають. Особливо швидко зростають ціни на яйця, свинину, соняшникову олію. Такі талони діятимуть не на всі продукти, а тільки на «соціально значущі».

Поки що влада не назвала критерії отримання продуктових карток. Відомо, що талони призначаються для малозабезпечених. За різними підрахунками, в Україні наразі налічується від 20% до 50% бідного населення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити