image
 |  0 27 Серпня 2018 | 10:06

Волинь вшанувала своїх Героїв в урочищі Вовчак (ФОТО)

25-26 серпня 2018 року на території історико-культурного комплексу «Вовчак. Волинська Січ» у Турійському районі, відновленням якого системно займається Всеукраїнське обднання «Свобода», відбулися традиційні заходи із вшанування Героїв УПА, організовані Волинською «Свободою».
Про це повідомляє власкор «ВолиньUA».


Заходи розпочалися 25 серпня загальним шикуванням учасників вшанування та вишкільного таборування ВГО «Сокіл», які цього дня завершували свій останній літній вишкіл, підняттям Державного прапора, виконанням Національного Славня та Молитвою націоналіста. Опісля на Вовчаку розпочалися спортивні змагання.

Недільний день 26 серпня розпочався з богослужіння у вовчаківському храмі Всіх святих землі Української, яке провів настоятель храму, благочинний Турійського деканату УПЦ Київського патріархату, отець Микола Даньків. По тому учасники вшанування направилися до оновленого кладовища стертого російськими карателями з лиця землі села Вовчак, поклали вінки та квіти до могил і пам`ятних знаків Героям УПА, помолилися біля могил загиблих повстанців.


Перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик нагадав, що вже третій рік поспіль на Вовчаку відбуваються вшанування Героїв, на які приїжджають представники багатьох областей України. Особливості цьогорічних вшанувань – оновлене кладовище, внутрішньо облаштована вовчаківська хата-музей та спортивний турнір, присвячений пам`яті новітнього Героя Василя Крищука, котрий геройськи загинув у війні з московським окупантом і став в один ряд із Героями УПА.

Олександр Пирожик передав слово голові ВО «Свобода» Олегу Тягнибоку, котрий уже багато років відвідує Вовчак – священне місце, де 14 жовтня 1942 року зродилась Армія Нескорених.
«Боляче згадувати, як тиждень тому ми поховали нашого побратима Василя Крищука, який загинув у війні з московитами. Це вже 43-ій свободівець, який загинув на війні. Сьогодні ми на Вовчаку вшановуємо повстанців УПА. Герої УПА з'явилися не просто так. Вони спочатку були виховані у своїх родинах. Їхній патріотизм сформувався на славі попередніх поколінь українців. Для вояків УПА героями були Січові стрільці, українські козаки, хоробрі дружинники князя Святослава. Від покоління до покоління наша нація має нерозривний ланцюг Героїв, який дає можливість творити і перемагати. На похоронах Василя Крищука мене найбільше вразило, коли його 7-річний старший син підійшов до наших свободівців і каже: «А можна, я перед татом понесу синьо-жовтий прапор?». Вразило навіть не те, що це був вчинок дитини, а те, що її хтось так виховав. Його виховав Василь із дружиною та батьками. І виховали на українських цінностях і традиціях. Наша нація – незнищенна, тому що у цьому світі немає ворога, який здатний поставити її на коліна», – заявив у своєму виступі біля могил Героїв УПА Олег Тягнибок.

У вшануваннях Героїв Вовчака також узяли участь заступники голови ВО «Свобода», заступник Івано-франківського міського голови Олексій Кайда та голова Волинської «Свободи» Анатолій Вітів, голова Київської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Сабій, голова Полтавської обласної організації ВО «Свобода» Валерій Черняков, голова ВГО «Сокіл» Юрій Черкашин («Чорнота»), представники інших областей.

По завершенні віче-реквієму на учасників вшанувань очікувала концертна програма за участю лауреата фестивалю «Пісні, народжені в АТО» Мартіна Небо (м. Івано-Франківськ), володаря Призу глядацьких симпатій Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Оберіг-2018» Віктора Погуляя (м. Прилуки Чернігівської області), Заслуженого артиста естрадного мистецтва України Олександра Голощука та ветеранського хору «Посвіт» із Луцька, інших виконавців.
На Вовчаку діяли також виставка-продаж творів волинських письменників, майстрів гончарного мистецтва, народних умільців, митних медів, лікувальних настойок та інших продуктів бджільництва від Товариства волинських бджолярів «Ройовий стан». Присутні мали можливість оглянути виставку зброї, придбати вовчаківські сувеніри. А активістки Всеукраїнсього об'єднання українок «Яворина» зорганізували серед гостей Вовчака турнір із плетіння маскувальних сіток для наших бійців на фронті війни з Московію.


 





 






 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити