image
 |  2 6 Листопада 2017 | 15:59

«Волинська газета» виграла суд у голови облдержадміністрації

Господарський суд міста Києва 6 листопада 2017 року вирішив повністю задовольнити позов «Волинської газети» до Волинської обласної державної адміністрації щодо роздержавлення цього видання.

Про це інформує сайт «Волинської газети».

Процес повного роздержавлення «Волинської газети» добігає логічного завершення. Фактично через 2 роки після публічного виступу колективу редакції 5 листопада 2015 року в статті «Газета без Гунчика» Господарський суд міста Києва 6 листопада 2017 року вирішив повністю задовольнити позов «Волинської газети» до обласної державної адміністрації. Чи виконає після судового рішення вимогу Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» від 24 грудня 2015 року та Постанову Кабінету Міністрів України №848 від 23 листопада 2016 року голова облдержадміністрації Володимир Гунчик?

Отже, 2 роки тому публічно висловивши оцінку діяльності голови облдержадміністрації Володимира Гунчика в статті «Газета без Гунчика» та згодом вичерпавши всі можливості врегулювати проблему на рівні області, редакція «Волинської газети» звернулася з позовом до суду про спонукання Волинської обласної державної адміністрації щодо укладення договору, необхідного для повного роздержавлення видання. Адже всупереч Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» від 24 грудня 2015 р. та Постанови Кабінету міністрів України №848 від 23 листопада 2016 р. голова облдержадміністрації Володимир Гунчик відмовляється підписувати передбачену статтею 7 угоду, чим свідомо перешкоджає виданню роздержавитися. Іншого шляху вирішення проблеми, крім суду, немає.

Ця сумна історія почалася ще 2 роки тому, коли колектив «Волинської газети» після неодноразових і безрезультатних звернень в різноманітні інстанції (включно з Президентом України Петром Порошенком), заявивши про твердий намір стати на шлях роздержавлення після ухвалення відповідного Закону, надрукував 5 листопада 2015 р. статтю «Газета без Гунчика», наголосивши: «Краще смерть у бою, ніж життя раба!». Відповідь від губернатора та його ретивих підлеглих не забарилася: через тиждень Володимир Гунчик підписав розпорядження про вихід облдержадміністрації зі складу співзасновників газети в односторонньому порядку, а ще через тиждень – висунув безпідставну вимогу перерахувати в бюджет 24% статутного капіталу… Це було зроблено для того, щоб усунути непокірну «Волинську газету» від процесу роздержавлення, знищити морально і матеріально.

Бюрократична тяганина тривала довго, але, врешті решт, 28 березня 2017 р. «Волинська газета» отримала статус нової юридичної особи і була включена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Щоб отримати нове свідоцтво про друкований засіб масової інформації, видання звернулося в Головне територіальне управління юстиції, де відповіли: спочатку необхідно укласти передбачену Законом угоду з облдержадміністрацією. Але Володимир Гунчик знову відмовився її підписувати. Тому не залишалося жодного іншого шляху, як звертатися до Господарського суду міста Києва.

Перше засідання щодо позову редакції до облдержадміністрації в особі її керівника Володимира Гунчика відбулося ще 21 вересня ц. р. Суддя Господарського суду міста Києва Світлана Чебикіна перенесла розгляд справи №910/14668/17 на 25 жовтня ц. р., коли й сталося повторне засідання за участі обох сторін. Утім, суддя Світлана Чебикіна порадила надати більше фактів на користь сторін, а тому знову перенесла засідання. Цього разу – на 13 год. 45 хв. 6 листопада.

Боротьба за свободу слова продовжилася і цього дня. Представники редакції та облдержадміністрації аргументували служителеві Феміди позицію сторін. Розглянувши всі матеріали справи №910/14668/17, суддя Господарського суду міста Києва Світлана Чебикіна ухвалила рішення повністю задовольнити позов редакції «Волинської газети» до обласної державної адміністрації щодо безумовного підписання угоди про роздержавлення.

Через 5 днів сторони отримають письмове рішення суду, щоб його виконати.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити