image
 |  2351 21 Листопада 2023 | 11:52

Волинська обласна рада ухвалила проєкт рішення для підтримки ЗСУ: як будуть використовуватися кошти обласного бюджету

16 листопада Волинська обласна рада ухвалила проєкт рішення, яке матиме серйозні наслідки для роботи Волинської ОВА на чолі з Юрієм Погуляйком. Після введення військового стану адміністрація Погуляйка вирішила, що можна повністю усунути обласну раду від процесу ухвалення та розпорядження бюджетом Волинської області. Бюджет-2023 приймався в таємному закритому від обласної ради та громадськості режимі. Нині у депутатів накопичилося багато питань щодо ефективності витрачання коштів обласного бюджету. Тому було вирішено піти іншим шляхом. Волинська обласна рада проголосувала рішення «Про підтримку Збройних Сил України, військових формувань Національної гвардії, інших, утворених відповідно до законів України військових формувань і правоохоронних органів, та деякі питання формування і виконання обласного бюджету у 2023 -2024 роках».

Авторами ініціативи є голова фракції ВО "Свобода" у Волинській облраді Анатолій Вітів та голова бюджетної комісії Орест Маховський.

Після висловлення недовіри нинішньому очільнику Волинської обласної державної адміністрації у вже далекому грудні 2020 році це другий випадок, коли депутати зайняли жорстку позицію щодо голови ОВА. Основна мета проєкту рішення - зобов'язати обласну адміністрацію спрямувати основні видатки бюджету на потреби армії та оборони, а не на другорядні цілі.

Віднині на фінансування та підтримку усіх об’єднаних сил оборони має бути спрямовано:

- 75 % вільного залишку коштів обласного бюджету, що склався на 01 січня 2024 року;

- 50% понадпланових бюджетних надходжень;

- 50% коштів від відчуження майна обласної комунальної власності.

Рішення також зобов'язує обласну адміністрацію фінансувати інфраструктурні об’єкти нового будівництва, реконструкції, капітального і поточного ремонту комунальної та державної форми власності, відсоток готовності яких на 1 січня 2024 року становить не менше 75%.

Депутати також наполягають, щоб Волинська обласна військова адміністрація в установленому законом порядку внесла на розгляд Волинської обласної ради проєкт рішення «Про обласний бюджет Волинської області на 2024 рік». А інформація про виконання цього рішення підрозділами ОВА має заслуховуватися на засіданнях постійних комісій з питань бюджету, фінансів і цінової політики та з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю на початку кожного пленарного засідання Волинської обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є великі питання як Волинська ОВА розпоряджається обласним бюджетом, - депутат Волинської облради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити