image
 |  17474 12 Вересня 2024 | 14:31

Волинська обласна рада вимагає від Міністерства освіти та науки не знищувати навчальний предмет "Історія України"

Волинська обласна рада звернулася до Міністерства освіти і науки України щодо недопустимості злиття навчальних предметів «Історія України» та «Всесвітня історія» в закладах загальної середньої освіти.

Відповідне рішення було ухвалене під час сесії Волинської облради 12 вересня, - пише ВолиньUA.

Автором проєкту рішення є фракція ВО "Свобода" у Волинській обласній раді. У зверненні депутати Волинської обласної ради висловлюють своє обурення змістом наказу Міністерства освіти і науки України від 30 липня 2024 року № 1072 «Про затвердження концептуальних засад реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти».

Основне в цьому наказі – ідея злиття курсу «Історія України» з курсом «Всесвітня історія», яку подають як перспективну освітню новацію.

"Свого часу подібними методами гвардія міністра Табачника нищила національну ідентичність у нашій освіті. Тим часом очевидно, що в час московсько-української війни руйнувати такий стратегічно важливий предмет, як «Історія України», – щонайменше безвідповідально та небезпечно. Бо саме історія України живить нашу героїчну ментальність, відтворює український дух, сформований поколіннями борців за волю, формує національну свідомість українців та, з огляду на все це, зміцнює національну безпеку держави. Нація, яка не вчить свою історію — зникає і стає добривом для націй, які вчать свою історію.
Уже зрозуміло, що новацію міністерства категорично не сприйняло українське суспільство. Відтак ми, депутати, підтримуємо Звернення науково-педагогічної спільноти, представників громадськості та всіх небайдужих громадян України до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового щодо недопустимості злиття історичних дисциплін «Історія України» та «Всесвітня історія» в загальній освітній системі України.
Погоджуємося з тим, що історія – це також ідеологічна зброя. Росія постійно використовує свою пропаганду, щоб довести, що історії України як самодостатнього історичного, етнокультурного процесу немає. Спостерігаємо також послідовні намагання просунути аналогічні тези та спотворити історію України у власних цілях у Польщі, Румунії, Угорщині, уряди яких неодноразово публікували відповідні заяви та навіть ухвалювали закони, як нещодавно Польський Сейм (26 липня 2024 року).
Україна має впроваджувати власну національно–центричну модель освіти, що ґрунтується на українських цінностях, нашому українському історичному досвіді та наших українських національних інтересах, які полягають у тих рішеннях, що повернуть нам історичну справедливість.
Збереження курсу «Історія України» як самостійного предмета допоможе зберегти головну мету освіти в Україні – формувати українця самодостатнього, національно свідомого, що ставить інтереси своєї держави за найвищий пріоритет, здатного на дієвий захист Батьківщини від внутрішніх та зовнішніх загроз", - зазначено у документі.

Читайте також: За 5 років у Волинському перинатальному центрі народилося 15 тисяч малюків

У зверненні депутати вимагають від Міністерства освіти і науки:

  • не допустити злиття предметів «Історія України» та «Всесвітня історія» в один предмет, що послабить українську свідомість саме в той момент, коли вона потребує найвищого ступеня гартування;
  • спрямувати курс освіти не на космополітизм і глобалізацію, а на військово-патріотичне виховання на національній основі;
  • збільшити кількість навчальних годин на предмет «Історія України», всіляко сприяти покращенню матеріального стану освіти;
  • зосередити увагу на очищенні історії України від московських та інших антиукраїнських і ворожих наративів;
  • запровадити детальне студіювання праць видатних українських діячів та ідеологів створення Української держави (Д. Донцова, С. Бандери, М. Міхновського та інших);
  • приділити особливу увагу періоду національно-визвольних змагань 1917-1921 років, діяльності членів ОУН-УПА, їхньому життєпису та вченню;
  • оновлювати освітній процес, спираючись на надбання наших видатних українських педагогів та напрацювань у напрямі націєцентричної освіти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити