image
 |  0 27 Лютого 2019 | 13:12

Волинське озеро може стати болотом

Браконьєри виловлюють з озера Світязь, що на Волині, рідкісні водорості кладофору, які є природнім фільтром та збагачують водойму киснем.

Без цих рослин найглибше озеро України може перетворитися на болото, - повідомляє ICTV.

Кладофори схожі на маленькі зелені кульки, які лежать на дні озера, та влітку їх часто можна побачити на узбережжі. В Україні кладофору можна зустріти лише на кількох озерах, серед яких і Світязь. Саме завдяки цим водоростям найглибше озеро України здатне самоочиститися після великої кількості туристів влітку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Помиї, а не порція бадьорості», - лучанка пожалілась на каву від перевізника

Працівники Шацького національного парку майже щоночі організовують рейди, аби перешкодити браконьєрам у нелегальному вилові унікальних водоростей, які зрештою потрапляють до країн ЄС. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, та навіть цілих озер.

Ціна залежить від розміру кульки: від 6 до 60 грн. Екологи та науковці застерігають, що виловлювати кладофору протизаконно – за це передбачено штраф, хоча мізерний – до 400 грн. Однак, головне на чому вони акцентують – знищення унікальних водоростей неабияк шкодить природі: без цих рослин-фільтрів Світязь може перетвориться на звичайне болото.

Детальніше - у сюжеті ICTV.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити