image
 |  0 16 Лютого 2022 | 09:24

Волинські історії кохання: Праведник світу та його Маруся

Праведник світу, який врятував від нацистів 12 євреїв Микола Ваврисевич до шлюбу підійшов з холодною головою.

Про це пише наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир».

«Багато хто з володимирчан пам'ятають завзятого, завжди активного і говіркого Миколу Ваврисевича родом із Городла (Польща). Письменник, активіст та вчитель народився 1 грудня 1891 року в українській родині на території Польщі. Закінчив Київський університет Св. Володимира.

Звісно, маючи вроду, знання та талант, молодий Микола не був обділений дівочою уваго. У юному віці його серце полонила не одна панянка. Але коли справа дійшла до шлюбу - Микола вирішив відкинути усі сердешні мости, а до шлюбу підійти з холодною головою. Давно йому пригледілася одна дівчина і хоч її родина не мала статків, але Марія була дуже роботяща і попри важку працю завше виглядала гарно. На провідну неділю 1923 року у місті Грубешові Микола Ваврисевич одружився з Марією Федон», - розповідає пані Орися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянам розповіли, що робити після сигналу «Увага всім»

Сімейне життя завирувало. Микола редагував українську газету "Наше життя", а вдома його Маруся вела господарство та виховувала двох синів Миколу та Михайла. У 1939 році за часів радянської влади Миколу Ваврисевича обрали головою виконкому в Городлі. Коли Німеччина захопила Польщу, був змушений тікати на радянську Волинь, а саме у Володимир, де вже мав земельну ділянку і розпочав будівництво хати. Звісно, не лишився без роботи і у Володимирі. Маючи талан і особливий підхід, радянська влада уповноважила його зорганізувати замість польської гімнозії українську школу.

Під час німецької окупації вчителював в механізованій школі. Разом з дружиною і двома синами врятували від смерті 12 євреїв, серед яких були і маленькі діти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити