image
 |  4 12 Лютого 2020 | 19:45

Волинські лікаpі готуються до гідної зустpічі коронавірусу Covid-19 (ФОТО)

Проведено семінар – тренінг з питань недопущення занесення і поширення на території Волинської області коронавірусу Covid-19.

Про це повідомили у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Сьогодні в ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» пройшов семінар-тренінг з питань щодо недопущення занесення і поширення на території Волинської області випадків захворювань, спричинених коронавірусом Covid-19, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай).

На зустріч були присутні лікарі-епідеміологи, бактеріологи, вірусологи, завідувачі структурними підрозділами, помічники лікарів-епідеміологів та лаборанти, котрі будуть задіяні в проведенні протиепідемічних заходів у разі виявлення випадку захворювання/підозри на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом Covid-19.

Розглянуто та вивчено алгоритм дій лікарів-епідеміологів при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку Covid-19, порядку інформування та епідеміологічного розслідування; лабораторного обстеження осіб у вірусологічних лабораторіях, які відповідають визначенню випадку Covid-19 для лікарів вірусологів, порядку проведення цих досліджень та направлення відібраних зразків.

Практично відпрацьовано порядок одягання та зняття засобів індивідуального захисту лікарями-епідеміологами та їх помічниками, порядок використання дезінфекційних засобів та утилізації використаних матеріалів. Проведене розв’язання ситуаційних задач у випадку можливого завезення захворювання, що відповідає визначенню випадку коронавірусу Covid-19.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції Covid-19 станом на 12 лютого 2020 року:

У світі зареєстровано 45 182 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції, з них 1115 летальні. Випадки захворювання зареєстровано в 24 країнах світу – 441 випадок (1 летальний). В середньому в період між зараженням і першими симптомами становить, ймовірно, три дня, що менше передбачуваних раніше п’яти днів, за остаточною оцінкою відомого експерта Чжун Наньшана.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом не зафіксовано.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) надала офіційну назву новому коронавірусу, який вже забрав життя понад тисячі людей, — Covid-19. Ця назва замінить відому до цього тимчасову 2019-nCoV, заявив у вівторок, 11 лютого, генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, повідомляє агенція новин AFP.

У новій абревіатурі «со» означає «корона», «vi» — «вірус», «d» — «захворювання» (від англійської disease), а 19 — 2019 рік, коли були зафіксовані перші випадки захворювання. За словами очільника ВООЗ, цю назва було обрано, бо її легко вимовити, а також тому, що вона не дискримінує жодну країну чи народ.

У Женеві проходить форум, на котрому ВООЗ оцінює, що спалах становить дуже високий ризик у Китаї, а також високий ризик на регіональному та глобальному рівнях. Оцінка ризику грунтується на факторах, включаючи ймовірність подальшого розповсюдження вірусу, потенційний вплив на здоров’я людини та на різний рівень ефективності національних заходів кожної країни щодо готовності та реагування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поширення коронавірусу: професор озвучив шокуючий рівень загрози

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити