image
 |  9 22 Березня 2020 | 08:21

Волинські райлікарні працюють в умовах карантину (ВІДЕО)

Шацька районна лікарня на карантині. На вході в будівлю відвідувачі проходять через «дезінфікуючу стійку». Медична сестра проводить короткий інструктаж, як правильно дезінфікувати руки. У кожного безконтактно вимірюють температуру тіла.

Про це повідомляє «UA.Волинь».

Директорка КП «Шацька районна лікарня» Світлана Крецу:

«Кожен пацієнт на порозі нашого поліклінічного відділення, обов’язково проходить дезінфекцію рук. Також ми придбали безконтактний термометр і вимірюємо температуру тіла. І, якщо вона підвищена, ми розробили «маршрут пацієнта»: у випадку, якщо температура підвищена, людина не зможе потрапити ні в поліклініку, ні в стаціонар: її спрямують до спеціально обладнаного кабінету для огляду сімейним лікарем. Він же приймає рішення і щодо подальшого лікування хворого. Хворі з підвищеною температурою тіла по лікарні не ходять.»

Щойно в лікарню привезли засоби індивідуального захисту для медиків. Директорка комунального закладу каже: допомагають місцеві підприємці, додаткові кошти для лікарні виділили з місцевих бюджетів.

Директорка КП «Шацька районна лікарня» Світлана Крецу:

«Відбулися позачергові сесії в районі, і нам були виділені кошти - 300 тисяч районною радою, 200 тисяч селищною радою на придбання необхідного обладнання для нашого закладу. Також хочу подякувати всім небайдужим бізнесменам за благодійні внески на рахунок нашого підприємства. Все це, однозначно, буде використано для того, щоби ми, стикнувшись з будь-якою проблемою, мали змогу надати якісну медичну допомогу.»

Те, що звичайні захисні маски нині в дефіциті, нам підтвердили в аптеці, яка розміщена поруч, в тій же в будівлі.

- У вас є в продажу маски? - Ні, немає. Але ми вже замовили у постачальників. Як тільки з’являться - обіцяють завезти і до нас. Поки що немає на фірмах.

Наразі шацькі медики вивчають пропозиції та збирають кошти для придбання апарату штучної вентиляції легень. Схожі потреби у їхніх старовижівських колег.

Директорка КП «Старовижівська ЦРЛ» Тетяна Свіржевська:

«Звичайно, ми потребуємо і апаратів ШВЛ, і кисневих концентраторів. Бракує також дезінфікуючих розчинів. Зараз ми працюємо в такому режимі надання ургентної допомоги, перепрофільовуємо відділення. Ми працюємо в цьому напрямку разом з первинною ланкою і відповідно в стаціонарі лікарні.»

Про брак індивідуальних засобів захисту розповідає медсестра Галина Чимрук.

Головна медсестра КП «Старовижівськоий центр ПМД» Галина Чимрук:

«Спостерігається значний дефіцит - особливо масок, «первинка» стоїть на першій лінії фронту цієї боротьби: ми зустрічаємо всіх пацієнтів, у нас настороженість до всіх пацієнтів. Тому що багато вірусних інфекцій. Ми ж не підтверджуємо коронавірусну інфекцію, але підозрюємо всіх - так, якби вони хворі всі. Тому всі медпрацівники мають бути відповідно в масках. Так само ми надіваємо маски і на пацієнтів. Коли вони звертаються з ГРВІ, то ми і на них надіваємо маски, щоб убезпечити і медичних працівників від інфікування. Тому розхід дуже суттєвий. В нас був невеличкий запас — 3 тисячі масок. Це ніби й багато. Але у нас 46 структурних підрозділів, медиків багато. Тим більше, в масці можна бути лише 2 години, далі вона утилізується, бо вона одноразова. Тому розхід значний.»

Т. в. о директора КП «Ратнівський центр ПМД» Людмила Терещук:

«Наш колектив найперший сприймає цю інфекцію. Ми не потребуємо дороговартісного обладнання. Бо ми є первинка, ми є амбулаторії. Але я найперше хочу захистити свій колектив, своїх медичних працівників. І маски, рукавички, респіратори — саме на часі. Їх у нас немає. Дезінфікуючі засоби потрібні. У нас є певний запас, на пару місяців , але не знаю, як довго затягнеться карантин.»

Старовижівська та Ратнівська лікарні теж на карантині, каже лікар Микола Бегаль. Продовжує: люди стали уважнішими до власного здоров’я та дослухаються до порад лікарів.

Завідувач інфекційного відділення Ратнівської лікарні Микола Бегаль:

«Так і треба. Бо лікарня — це розсадник інфекцій. Особливо треба, щоб літні люди менше ходили, тим, кому за 70. Треба бути на дому, викликати додому сімейних лікарів. За статистикою - 80 відсотків захворювань протікає легко. 15 відсотків — середньої важкості. І 5 процентів - важко і смертність від важкої пневмонії. І от для цих 5-ти відсотків треба ШВЛ, тобто потрібна дихальна підтримка. Цих апаратів дуже мало. От наша лікарня має один такий апарат.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 47 хворих: у списку підтверджених випадків COVID-19 Волинь не значиться, – МОЗ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити