image
 |  0 22 Липня 2020 | 21:14

Волинським аграріям нагадали, що треба знати, аби жнива були безпечними (ІНФОГРАФІКА)

Під час жнив прагнення аграріїв зібрати врожай в найкоротші терміни, часто в умовах нестійких погодних умов, при недостатній кількості прибиральної техніки, значної її зношеності і низької надійності спонукає керівників господарств, спеціалістів і безпосередніх виконавців робіт нехтувати вимогами охорони праці та протипожежної безпеки, що часто призводить до сумних наслідків.

У ПрАТ «Волиньобленерого» застерігають керівників сільськогосподарських підприємств: потрібно неухильно дотримуватися головних правил безпеки та поводження в охоронних зонах електричних мереж, щоб уникнути пожеж та нещасних випадків від ураження електричним струмом. 

Задля недопущення пожеж на хлібних масивах, у «Волиньобленерго» наголошують: косіння і збір зернових культур під лініями електропередач провести у першу чергу. Просимо звернути особливу увагу на роботу і проїзд високогабаритних машин в охоронній зоні і безпосередньо під проводами ліній електропередач. Хоча найменша відстань від проводів до землі складає 6 м, слід пам’ятати, що за наявної напруги і наближення на недопустиму відстань до проводу (ближче ніж на 1,5 м) струм проходить навіть через повітря, що спричинить ураження людей, займання сільськогосподарської техніки, соломи.

У полі косити можна тільки паралельно до ліній електропередач, заборонено косити впоперек. Також заборонено складати сіно та солому під проводами та в охоронних зонах ліній електропередач.

Охоронні зони ліній електропередачі – це межі, які встановлені залежно від класу напруги лінії на відстані від крайніх проводів: до 1 кВ – 2 метри, до 20 кВ – 10 метрів,35 кВ – 15 метрів, 110 кВ – 20 метрів по обидва боки від лінії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК спіймало «Слугу народу» на корупції (ФОТО, ВІДЕО)

Якщо пожежа усе ж виникла – не панікуйте. Телефонуйте на номер 101 і пам’ятайте, гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи вогонь гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами.

У разі попадання людини під напругу, потрібно вжити заходів для недопущення наближення сторонніх осіб до потерпілого на відстань 8 м та зателефонувати в «швидку» та повідомити про ситуацію у кол-центр ПрАТ «Волиньобленерго» на безплатний, цілодобовий номер 0-800-21-01-31.

"Звертаємося до усіх, хто працює у полях: будьте відповідальними, дотримуйтеся правил безпеки. Бажаємо аграріям гарної погоди та високих врожаїв!" – йдеться в повідомленні кол-центру ПрАТ «Волиньобленерго».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Шмигаля утворив іще одне міністерство

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити