image
 |  2 11 Листопада 2021 | 20:38

Волинським медзакладам бракує коштів на енергоносії

Під бюджетних слухань аналізували спроможність обласних закладів охорони здоров’я працювати наступного року у межах фінансування.

Про це повідомляє Волинська облрада. 

Участь в обговоренні взяли заступники голови обради Юрій Поліщук і Григорій Пустовіт, голова бюджетної комісії Орест Маховський, очільниця медичної комісії Ірина Горавська, депутати обласної ради Анатолій Вітів, Юрій Ройко, Ярослав Матвійчук, Юрій Харченко, Ольга Омелько, а також народний депутат Вячеслав Рубльов.

Лікарні отримують фінансування за пакетами НСЗУ, однак комунальні послуги та енергоносії, відповідно до Бюджетного кодексу, фінансуються з обласного бюджету. За твердженням переважної більшості керівників медичних установ саме ця стаття видатків – найуразливіша.

Через різке зростання вартості практично усіх комунальних послуг лікарням вже цього року платити нічим, забракне виділених коштів на енергоносії і наступного року.

При чому зазначалося, що навіть на деревному паливі особливо заощадити не вдасться, бо з різким подорожчанням газу, на ринку суттєво зросла і вартість пелет та паливних дров.

Окремі заклади шукатимуть вихід із ситуації за допомогою альтернативних джерел енергії. Зокрема, у фтизіопульмонологічному диспансері встановили сонячні батареї і завершують обладнання сонячних колекторів для підігріву води. Документацію на обладнання сонячної станції розробляє і центр екстреної медичної допомоги для центральної диспетчерської.

Решта медзакладів шукатимуть інші шляхи оптимізації.

Головний фінансист області Ігор Никитюк зауважив, що на погашення цьогорічної заборгованості по енергоносіях, а вона загалом становить 42 мільйони гривень, спрямують 21 мільйон додаткової дотації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна імпортного газу досягла 18 тисяч гривень за тисячу кубів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити