image
 |  2 3 Травня 2023 | 12:51

Волинський суд виправдав правоохоронця, який вимагав хабар за перевезення бурштину

Райсуд на Волині виправдав ексначальника Любешівського райвідділу поліції Олега Матчук​а у справі про хабар. Посадовця звинувачували у вимаганні та отриманні 1,2 тис. доларів за безперешкодне перевезення бурштину.

Однак ключовий свідок – чоловік, який платив хабар – свідчень у суді з невідомих причин так і не дав. Крім того, суд вирішив, що у справі була порушена підслідність, бо її розслідуванням мала займатись ДБР, а не СБУ. Тож Олега Матчука повністю виправдали, - пише Zaxid.net.

Про затримання посадовця обласна прокуратура повідомляла у листопаді 2018 року

Тоді зазначалось, що начальник відділу поліції отримав понад 2 тис. доларів в обмін на обіцянку дозволити безперешкодне перевезення територією Волині незаконно видобутого бурштину. Затримали його під час отримання частини хабара – 1,2 тис. доларів.

У вироку Ратнівського райсуду йдеться, що обвинувачений своєї провини не визнав. Пояснив, що начебто на прохання знайомого з СБУ він сприяв викриттю осіб, що займалися незаконним обігом бурштину.

«Визнав та підтвердив факт, що у дати та час, зазначені в обвинуваченні, зустрічався [...] та отримував кошти для подальшої передачі [знайомому], як службовій особі СБУ, за запевнянням останнього - для їх використання в оперативно-розшуковій діяльності СБУ. Проте категорично заперечив отримання вказаних коштів як неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення ним, як службовою особою, дій з використанням влади чи службового становища», – пояснив Олег Матчук.

Щоправда, у суді свідчив і знайомий з СБУ, який заявив, що ніяких домовленостей між чоловіками не було.

Суддя Оксана Свистун дійшла до висновку, що у цій справі була порушена підслідність. Розслідуванням займалась СБУ, хоча, на думку суду, справу мали передати Державному бюро розслідувань, яке офіційно розпочало свою роботу 27 листопада 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організував побори з волинських тюрем: Депутата Львівської облради від ЄС засудили до 5 років за гратами

За час розгляду справи в суді один з ключових свідків, який власне подав заяву СБУ про вимагання правоохоронцями грошей за перевезення бурштину, так і не дав показів. Через це провадження затягувалось. Врешті йому дозволили свідчити онлайн, але чоловік до зустрічі з невідомих причин так і не підключився.

Суд вирішив, що чоловік сам провокував правоохоронця на хабар, бо «ініціатива у передачі неправомірної вигоди та необхідності зустрічей з цією метою виходила від [заявника]».

«Судом установлено, що обвинувачення [поліцейського] за ч.3 ст. 368 КК У не підтверджується належними, допустимими та достатніми доказами, відтак суд дійшов висновку про недоведеність його винуватості у висунутому йому обвинуваченні поза розумним сумнівом, у зв`язку з чим останній підлягає виправданню за недоведеністю», – йдеться у вироку.

Вирок поки ще не набрав законної сили, прокуратура може подати апеляційну скаргу.

Додамо, що судячи з інформації із відкритих джерел, у лютому 2019 року Любешівське відділення поліції очолив новий керівник.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити