image
 |  0 8 Січня 2019 | 16:12

Настоятель волинського храму прокоментував позицію священика УПЦ МП, який не прийшов на акцію

Настоятель Свято-Покровського храму ПЦУ у Княгининку Михайло Бучак прокоментував позицію священика іншого храму села – церкви Різдва Богородиці УПЦ МП Петра Приступи. А також поясив, чому не став перед оголошенням акції домовлятися з ним про спільну участь.

Про це інформує Перший.

Нагадаємо, акцію ініціювали кілька днів тому. За кілька годин до акції стало відомо, що інший священик – протоієрей Петро Приступа – на акцію не збирається і заявляє, що й громада його храму на неї не піде.

«Хіба хтось не знає, що сьогодні Різдво і треба обняти ближнього?»

Дехто з мешканців Княгининка висловлював думку, що Михайло Бучак мав би спочатку домовитися про акцію з Петром Приступою, і тільки після того оголошувати про неї. На що Бучак відповів:

«Його (протоієрея Петра Приступу – ред.)поставили до відома. А може там не знають, що Різдво сьогодні? Може, теж треба поставити до відома, що сьогодні Різдво, що треба обняти один одного, сказати: «Христос народився!», сказати, як ми любимо один одного, незалежно від того, хто в яку церкву ходить?»

Я думаю, що навіть якби ми говорили про це чи за тиждень чи за два це планували (бо влаштувати акцію думка виникла три-чотири дні тому), то було б більше спротиву. І, скоріш за все, до нас надходили б дзвінки із силових структур з проханням нічого не робити і не провокувати людей.

Сьогодні завдання Московського патріархату яке? Зупинити процес об’єднання. Як може священик бажати єднатися, якщо у нього завдання зупинити єднання? Якщо я його попереджу, що буде така акція, ланцюжок любові, то для нього це буде, скоріше за все, як в Іспанії для бика червоний прапор Радянського Союзу», - сказав Михайло Бучак.

«Якщо почую, що отець Петро таку акцію ініціює – сам бігтиму до нього»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос зберігатиметься в Україні

Він сподівається, що такі акції буде влаштовувати до тих пір, поки вся вулиця не з’єднається і люди стануть одною громадою.

«Навіть якщо отець Петро залишиться в російській церкві, це не означає, що ми не можемо протягнути один одному руки. Є російська церква в Америці, є російська церква в Європі, в Австралії. Чому, маючи різне підпорядкування, але маючи одного керівника – Господа – чому ми не можемо разом стати? Я не розумію, що нам заважає? А ще я би дуже хотів, щоб ця ініціатива виходила від отця Петра. Я б тоді біг ті цілих два з половиною кілометри і радів би. Мені казали: «І що ви пробачили б те, що було?» Безумовно. Мене ж не вбивали», - розповів Михайло Бучак.

«Крига зрушилася: з нами були люди з іншої громади»

Він також прокоментував, чому від храму Різдва Богородиці не прямувала така ж колона, як від Свято-Покровського храму: «Це все-таки в більшості позиція священика. А люди ще на сьогоднішній день не готові мати свою думку. Більшість залякані словами: «Ви будете прокляті», «Ваші батьки будуть в гробу перевертатись, бо ви не туди пішли», «На ваших дітей буде кара». Люди вагаються.

«Зрештою, їх можна зрозуміти. Їх вчили того десятки років і за один день це не зміниться. Але крига зрушилась, тому що тут були люди і з тої громади. Вони самі прийшли, без примусу».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити