image
 |  2 14 Жовтня 2023 | 20:19

Волинський священик розкритикував архієреїв за їхні фото на церковних календарях

Волинський священик Віктор Мартиненко, котрий першим на Волині перейшов до ПЦУ, розкритикував архієреїв за їхні фото на церковних календарях.

Про це отець Віктор написав у фейсбуці.

Ще і ще раз про профдеформацію.

У фб стрічці побачив церковні календарі, видані кількома єпархіями. Може й ще є, але я зустрів два.

У центріі цих настінних церковних календарів поміщено фото очільників єпархій, що ці календарі видали.

Завжди намагаюся відволіктися від нашої субкультури, щедро позолоченої циганською позолотою із тринітриту титана, і подивитися здоровим поглядом з-зовні. Перенестися в контекст інших спільнот і соціальних груп.

Отже:

Ви бачили, щоб директор школи друкував класні журнали і учнівські зошити зі своїм портретом на обкладинці?

Чи головний лікар розміщував своє фото на лікарняних картках і бланках бюлетенів?

На банківських картках я жодного разу не бачив портрета начальника місцевого відділення. Та й більше - фотки гендиректора банку там теж не буває.

Видають календарі багато бізнес-корпорацій, фірм і підприємств. Там зображені пейзажі, гарні дівчата чи продукція тих брендів, Жодного разу я не зустрічав там портретів очільників тих контор.

Мова не за профільні щорічники чи довідкові видання - а за НАСТІННІ календарі!

Протягом року у вітальнях чи на сільських кухнях побожних бабусь буде висіти не фото якоїсь гарної церкви чи образок, а портрет бородатого дядька.

Чим поясниш цю любов до власних портретів, всипаних бурштином, вензелів на кріслах і платах для причастя? Профдеформація! Не раз кажу, що ті хлопці - нещасні люди. Їм молоко треба даром давати за вредність професії!)

Професійна необхідність ходити в золотих балахонах, постійно брати участь у реконструкціях візантійського придворного церемоніалу спонукає їх сприймати всерйоз свою винятковість.

"Держава - це я" - казав колись Людовік XIV. "Церква - це я" - мабуть, думають вони.

Шановні архієреї! Ви - СЛУЖИТЕЛІ Церкви, подібно до священиків, дияконів, чи тієї баби Марусі, що миє в храмі підлогу. А усі кадіння, "ісполла", цілування рук, поклони і процесії, іменування "святими" і "владиками" - історичний атавізм та декоративна реконструкція дій, що вже з тисячу років як втратили свій практичний сенс. Усе це для того, щоб показати вам не вашу особисту винятковість, а надзвичайну відповідальність вашого СЛУЖІННЯ!

Якщо ви заслужите, люди самі вішатимуть ваші фото у своїх оселях, - не треба втюхувати їх самим!

Не робив спеціально дослідження, але знову таки тут у фб зустрів сьогодні нововиданий календар Закінфської митрополії у Греції, яка на тисячу-півтори років старша за Черняхівську чи Луцьку. На обкладинці - Христос! Тобто добрі приклади є, - є в кого вчитися - не тільки в кирила на фоні Трійці!)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський священик Віктор Мартиненко пояснив за яким принципом відбувається нагородження церковними нагородами

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити