image
 |  7 24 Лютого 2020 | 10:19

Волинську область хочуть бачити пілотною у вітчизняній трансплантології

Волинську область хочуть бачити пілотним регіоном у питання трансплантації органів. З відповідним зверненням Волинська філія ГО «Національний рух «За трансплантацію» звернулася до Волинської обласної ради.

Про це написала на своїй сторінці в мережі Фейсбук голова Волинської філії ГО «Національний рух «За трансплантацію» Тетяна Білінскі.

"Як родичка пацієнтки з пересадженим органом, можу розповісти, який відчай огортає рідних, коли вони усвідомлюють, що їх дитина (мама, тато, сестра, брат) приречені. Хочеться кричати на весь світ, віддати любі гроші та власне життя, але ніхто вас не почує. Найбільше вбиває розпач та власне безсилля. «Єдиним світлом в кінці тунелю» може стати трансплантація. Так спасли мою племінницю, в якої на фоні цукрового діабету відмовили нирки. Тоді, в далекому 2005, саме УКРАЇНСЬКІ спеціалісти з Національного Інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова зробили неможливе: одномоментно пересадили нирку та частину підшлункової залози. Як результат – людина повноцінно живе вже 15 років", – йдеться в дописі.

Зі слів Тетяни Білінські, сьогодні на Волині проживає близько 35 людей із трансплантованими органами, серед якиих є і діти (актуально на 2019 рік). Всі без винятку пацієнти змушені довічно приймати ліки з групи, що різко знижують імунітет і запобігають, таким чином, відторгненню трансплантанту.

"Трансплантологія в розвинутих країнах світу вважається індикатором реального стану медичної галузі. З гордістю констатую факт, що Волинська область, після зміни чинного законодавства, є лідером в становленні та розвитку вітчизняної трансплантології. За неповних 3 місяці Ковельським МТМО здійснено 2 пересадки серця (!) та 7 (!) нирок , волинська обласна лікарня вже готує профільних спеціалістів, у регіоні діють громадські та пацієнтські організації, що популяризують даний метод", – додає Тетяна Білінські.

Звертаючись до депутатів Волиньради, Волинська філія ГО «Національний рух «За трансплантацію» просить узяти під свій контроль питання щодо закупівлі препарантів, призначених лікарями-трансплантологами, а також щодо забезпечення витратними матеріалами лабораторії Волинської обласної клінічної лікарні для визначення концентрації необхідних препаратів, де на сьогодні наявна вся необхідна апаратура.

"Враховуючи досягнення в галузі пересадки органів на Волині, нашу область умовно можна вважати такою, що реалізує пілотний проєкт...

Маю надію, що депутатський корпус Волині з розумінням віднесеться до проблеми реципієнтів та знайде можливість виділити необхідні кошти з обласного бюджету", – додають автори звернення до Волиньради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санаторій «Лісова пісня» – у п'ятірці найкращих реабілітаційних закладів України (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити