image
 |  0 15 Травня 2018 | 07:48

Володимир Бондар – проти повернення «лісових» земель Волинській громаді

У Держлісагентства відсутні підстави щодо передачі земель лісогосподарського призначення державної власності до комунальної власності.
Така суть листа, який підписав заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар у відповідь на рішення Волинської обласної ради щодо протиправного використання лісових ресурсів у окремих районах області.
Нагадаємо, що 4 квітня 2018 року було прийняте рішення «Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем`єр-міністра України, Міністра екології та природних ресурсів України щодо протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах Волинської області».
У ньому зокрема ставилося питання про повернення в комунальну власність області земель т. зв. «міжколгоспних» лісів, які свого часу були насаджені коштом місцевих громад, а згодом забрані у комунального підприємства «Волиньоблагроліс» і передані в постійне користування державним лісогосподарським підприємствам.
«Зазначене питання стосується лісів, що історично належали громаді Волинської області, оскільки були насаджені ще членами колишніх міжгосподарських спеціалізованих лісогосподарських підприємств та, за рішенням цих же членів зазначених підприємств, були передані в розпорядження Комунальному підприємству «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс», – йшлося у цьому зверненні обласної ради.

У цьому зверненні також зазначається, що ще 12 жовтня 2017 року Вищий адміністративний суд України поставив остаточну крапку в справі № К/800/22209/17 щодо протиправної передачі лісів площею 55635,1 га на території Ківерцівського, Маневицького та Любомльського районів Волинської області державним лісогосподарським підприємствам. А 28.02.2018 року Верховним Судом відмовлено у допуску до провадження Верховного Суду справи для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 12 жовтня 2017 року.
«Проте, на сьогоднішній день, державні лісогосподарські підприємства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства не лише не здійснюють передачі (повернення) лісів попередньому користувачеві, а й за відсутності оформленого права постійного користування земельними ділянками, продовжують вирубувати ліси, використовувати інші лісові ресурси на зазначених площах», – констатують депутати обласної ради у своєму зверненні.

Натомість Володимир Бондар у своїй відповіді взагалі обійшов увагою питання необхідності виконання рішення судів, наводячи виключно лише вигідні та зручні для себе посилання на Закон.
«Відповідно до частини першої статті 17 Лісового кодексу України, у постійне користування ліси на землях державної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим державним лісогосподарським підприємствам, іншим державним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані лісогосподарські підрозділи», – йдеться у листі-відповіді за підписом Володимира Бондара.

Нагадаємо, що Володимир Бондар теж є депутатом Волинської обласної ради, проте, як бачимо, виступає проти передачі «лісових» земель у комунальну власність Волинської громади.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити