image
 |  5 21 Вересня 2018 | 10:03

Володимир-Волинська райрада - проти подвійного оподаткування земель лісового господарства

Володимир-Волинська райрада прийняла звернення до Президента України, Верховної Ради України в якому висловила незгоду щодо запровадженого нового земельного податку для лісогосподарств України і наполягає на його перегляді та скасуванні в установленому законом порядку.
Про це інформує «ВолиньUA».
Зокрема, повідомляється, що 16 серпня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», яким внесено такі зміни до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу України: податок на лісові землі розподілено на земельний податок та рентну плату; розмір ставки податку на землю встановлюються органами місцевого самоврядування, територіальними громадами в межах 5% від нормативно-грошової оцінки цих земель.
«За діючою системою оподаткування на сьогодні вже справляється податок за лісові землі як складова рентної плати. На основі прийнятої поправки розмір даного податку  залежно від його ставки для деяких лісогосподарських підприємств зросте і перевищить суму доходів, наслідком чого стане їх банкрутство.
Введення нового земельного податку на всі лісові землі призведе до необхідності оподаткування зрубів, прогалин, незімкнутих лісових культур, тобто тих земель, з яких підприємство не тільки не отримує прибутку, а ще й витрачає власні кошти. Також оподатковуватимуться ліси з обмеженим лісокористуванням - в заказниках регіонального і місцевого значення, інших об’єктах природно-заповідного фонду, в яких господарська діяльність взагалі не проводиться», - йдеться у зверненні.

Також зазначено, що наслідком вищевказаного стане збільшення собівартості продукції, що призведе до підвищення цін і негативно вплине на вітчизняних деревообробників та поставить під загрозу їх існування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заказник «Воротнів» перетворюється на Межигір’я по-волинськи?
Вважаємо, що лісові землі не можна прирівнювати до сільськогосподарських угідь. Такої системи оподаткування, як передбачено даною поправкою, з урахуванням решти податків, що вже сплачуються, немає ні в країнах ЄС, ані в інших розвинених країнах світу.
Нас, депутатів Володимир – Волинської районної ради, непокоять негативні наслідки, викликані впровадженням нового земельного податку для лісових господарств. Тому, відстоюючи насамперед права та інтереси територіальних громад, трудових колективів лісогосподарських підприємств регіону, які успішно працюють, забезпечені достойним рівнем життя та умовами праці, просимо переглянути та скасувати оподаткування лісових земель, яке спрямоване на руйнування  лісової галузі України», - наголошено у зверненні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити