image
 |  4 23 Лютого 2018 | 14:01

Володимирщина: Березовичівські депутати не дали згоди на створення ОТГ із центром у Війниці

Депутати Березовичівської сільської ради не підтримали рішення про об’єднання в одну ОТГ з центром у Війниці Локачинського району і тим самим проігнорували думку громадських слухань на якій мешканці зазначеної сільської ради більшістю голосів підтримали створення ОТГ з центром у Війниці.

Про це інформує власкор Волинь UA.

Нагадаємо, що сесії передували громадські слухання, які відбулися 11 лютого 2018 року. На них обговорювали три варіанти: приєднання до Зимнівської чи Оваднівської ОТГ, або ж створення нової ОТГ із центром у Війниці. Саме останній варіант і набрав найбільше голосів на громадських слуханнях. Із 126 присутніх за приєднання до Овадного проголосувало – 15 осіб, за Зимне – 16, а за Війницю – 87. Загалом на території Березивичівської сільради є близько 1300 жителів.  

Сьогодні на позачерговій сесій депутати мали або підтримати ідею об’єднання з Війницею, або відкинути.

На сесію прибули голова Володимир-Волинської райради Роман Гук, головний лікар Володимир-Волинського ТМО Олександр Клачук та його заступник Катерина Чубок.

Березовичівській сільський голова Юрій Ковальчук зауважив, що громадські слухання носять рекомендаційний характер і що на них люди керувалися не так цифрами, як територіальною приналежністю. А також розповів, що у травні  2017 року Березовичі просили Війницю створити ОТГ, але відповіді не отримали. Якщо ж Березовичі самі ні до кого не приєднаються, то згідно з Перспективним планом, їх приєднають до Зимнівської ОТГ, до якої вони не надто і хочуть.

Головний лікар Володимир-Волинського ТМО Олександр Клачук зазначив, що років три тому мав думку, що у районі буде ОТГ із центром у Березовичах. Крім цього, левова частка жителів Березовичівської сільської ради отримує стаціонарне лікування і лікування вузькопрофільних спеціалістів у районній лікарні. Головний лікар висловив побажання, аби так і було надалі, бо якщо сільська рада піде в інший район, то невідомо, як буде з наданням медичних послуг.

Катерина Чубок окреслила перспективу: якщо Березовичі підуть в інший район, то не виключено, що амбулаторію, яка функціонує на території сільської ради і обслуговує 3600 жителів, перенесуть у Хобултову. Свою думку пояснила тим, що матеріально-технічна база не є власністю Березовичівської сільради, а спільною власністю місті Устилуга і сіл району.

- Ми не маємо в районі стільки амбулаторій, щоб їх передаровувати в інші райони, - зазначила Катерина Чубок.

Це дуже не сподобалося присутнім на сесії мешканцям села, які закликали не погрожувати їм. Виникла жвава дискусія, яка згодом переросла і у взаємні звинувачення. Юрій Ковальчук звинувачував депутатів, а ті його - в недостатній організації громадських слухань, на яких були присутніми 10% жителів сільради.

Голова райради Роман Гук запевнив, що ніхто жителів села не залишить без медичної допомоги і не закриватиме шкіл (а лунали й такі думки).

- Це об’єднання, яке вибрали ваші люди на громадському обговоренні, - найгірше з усіх варіантів, які були можливі. Поясню чому. На громадських обговореннях я чув, що до Війниці вам близько, і як дехто казав, можна і велосипедом заїхати. Час та досвід показує, що треба рахувати гроші, бо ніхто їх давати не буде – що заробите, те і будете мати. До прикладу, зараз місто виставляє нам рахунки за відвідування сільськими дітьми міських шкіл. Я рахую, що це - ненормально, бо сільські діти нічим не гірші від міських. І отут вам потрібно зважати на власну спроможність, - зауважив Роман Гук.

Роману Гуку відразу ж закинули, що він змінив свою думку, бо на громадських зборах говорив одне, а зараз - інше.

Перед присутніми виступили ще депутат райради Валерій Шпур, котрий за те, щоб Березовичі залишались у Володимир-Волинському районі, та сільські депутати Іванна Семенюк і Анатолій Динько. Останні попросили ще часу на роздуми та обговорення, куди приєднатися.

В підсумку, питання про добровільне об’єднання з Війницею поставили на голосування. Голоси розділилися навпіл: 5 – за, 5 – утрималися. Тож Березовичівська сільська рада не дала згоди на об’єднання в ОТГ із Війницею.

Обурені мешканці села покинули сесійну залу, а депутати пропонували збирати ще сесію. Голова сільради Юрій Ковальчук запропонував надіслати лист до Хобултови та Війниці з пропозицією розглянути варіант про створення ОТГ із центром у Березовичах.

Та, як розповів хтось із присутніх, у Локачинському районі нещодавно відбулася нарада сільських голів, на якій прийняте рішення створити Локачинську ОТГ. Тож не виключено, що відкинута березовичівськими депутатами Війниця увійде в цю ОТГ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити