image
 |  2 25 Травня 2023 | 09:24

Вознесіння Господнє: значення та традиції свята

Вознесіння Господнє відзначається через 40 днів після Великодня. У християн східного обряду воно цього року припадає на 25 травня.

Церква вважає, що саме цього дня Ісус Христос у плоті вознісся на небо. 

За Євангелією, Ісус Христос воскрес і 40 днів був на землі, серед своїх учнів та послідовників. Розповідав їм про Царство Боже. Потім він зібрав апостолів на горі Єлеон біля Єрусалиму, благословив усіх, сказав не розходитися, а сам у вознісся на небо.

Після цього апостолам з'явилися два ангели. Вони сказали, що через деякий час Христос знову прийде на землю і буде судити і живих, і мертвих.

"Цей Ісус, що вознісся від вас на небо, прийде таким же чином, як ви бачили Його, що сходить на небо", ‒ йдеться у Святому Письмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вночі ППО знищила всі 36 "Шахедів", запущених росією

У свято Вознесіння християни-паломники з усього світу їдуть в монастир на гору Єлеон. Там є камінь з відбитком ноги Христа, з якого, за переказами, Він вознісся на небо.

Увечері напередодні Вознесіння у храмах проходить всенічне бдіння. На саме свято служать літургію. Вважають, що цього дня Господь вислуховує всі прохання. Також поминають покійних, можна поставити свічку за упокій душі.

За церковним статутом на Вознесіння немає посту, тому після служби збираються за святковим столом.

Однак, на Вознесіння, як і в будь-яке інше велике свято, забороняється, лаятися, сперечатися, скандалити. Не можна також прибирати, прати, шити, займатися важкою роботою. Не варто цього дня плакати та сумувати. Заборонено викидати сміття і навіть плювати на вулиці. Не слід відмовляти в милостині. День краще провести спокійно і в гарному настрої.

За народними повір'ями, саме цього дня по землі ходить Господь під виглядом жебрака. Саме тому на Вознесіння обов'язково подають милостиню. Через це не можна кидати сміття і плюватися.

У давнину українці в цей день пекли особливе печиво ‒ "драбинки". За повір'ям, воно мало допомогти душам предків швидше піднятися на небо.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити