image
 |  0 8 Грудня 2017 | 11:13

ВPУ зpобила крок до руйнування Prozorro, - Мінекономіки

Міністерство економічного розвитку й торгівлі заявило, що Верховна Рада зробила перший крок до руйнування системи електронних державних закупівель Prozorro, прийнявши в першому читанні законопроект про преференції вітчизняним виробникам при державних закупівлях навіть у разі, якщо їх цінова пропозиція від 25% до 43% гірша, ніж у конкурентів. Про це 08 грудня 2017 року повідомляє сайт «FINBALANCE».
Щойно Верховна Рада зробила перший крок для того, щоб зруйнувати реформу державних закупівель, і схвалила законопроект №7206 у першому читанні. Ми закликаємо народних депутатів припинити саботаж реформи і знищення малого та середнього бізнесу!, - йдеться в повідомленні.
Прийняття законопроекту прокоментував і екс-міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, який виступив одним з ініціаторів створення системи електронних держзакупівель.
Вбивство Prozorro, - написав екс-міністр на своїй сторінці у Twitter.
Пізніше заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов написав на своїй сторінці у Facebook, що законопроект не тільки порушує Угоду про асоціацію з ЄС, несе величезні корупційні ризики і дає додаткове навантаження на бюджет, а й не стимулюватиме олігархів та інших «спонсорів» законопроекту інвестувати в модернізацію виробництва.
Чи буде це стимулювати олігархів, спонсорів законопроекту інвестувати в оновлення виробництва? Звичайно, ні. Навіщо, якщо перемагати можна за рахунок «допінгу», за рахунок платників податків... Народ в Україні багатий, він заплатить, - зазначив Нефьодов.
За його словами, прийняття законопроекту могло стати політичним компромісом для прийняття бюджету.
Кажуть, це компроміс щодо бюджету. Навіть цікаво, який був найгірший варіант? Відібрати у людей квартири? Збільшити податки в два рази? Обкласти митом вітер з-за кордону?, - написав заступник міністра.
Раніше в Мінекономрозвитку зазначали, що законопроект порушує норми Угоди про асоціацію з ЄС і Світової організації торгівлі, створює корупційні ризики, оскільки для доказу «вітчизняності» товару потрібно зібрати як мінімум 23 довідки, а також стане додатковим навантаженням на державний бюджет через переплати в рамках держзакупівель на десятки мільярдів гривень. 7 грудня заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов назвав законопроект «мегакорупційною схемою» і закликав народних депутатів не підтримувати його.
Десятки мільярдів гривень пропонується спрямувати обраним олігархам і бізнесменам. Аргументація примітивна - не треба нам німецької техніки на будівництві доріг - Автодор кидав асфальт у ями лопатами під час дощу - і повинен кидати далі. Тільки грошей ми їм більше заплатимо, ніж німцям, - сказав заступник міністра.
Система електронних держзакупівель Prozorro була поширена на всіх державних замовників з 1 серпня 2016 року при проведенні держзакупівель товарів понад 200 тис. грн і робіт понад 1,5 млн грн. За час своєї роботи система дала змогу заощадити більш як 36 млрд грн бюджетних коштів. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити