image
 |  0 28 Грудня 2018 | 11:07

Всі захоплені Росією українські моряки оголосили себе військовополоненими

Усі українські моряки, захоплені внаслідок інциденту у Керченській протоці 25 листопада, заявили про свій статус військовополонених. Про це у Facebook повідомив Микола Полозов, один з адвокатів, що захищають українських моряків, передає ВВС Україна.

Правозахисник написав, що станом на 27 грудня «всі 24 військовополонені українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими».

У повідомлені сказано, що 27 грудня заяви про свій статус зробили поранені моряки: матрос з катера «Бердянськ» Андрій Ейдер та старший матрос з того ж корабля Андрій Артеменко.

Українська влада з самого початку заявляла, що вважає захоплених Росією моряків військовополоненими, а отже їх не можна судити в Російській Федерації. За словами уповноваженої Верховної ради з прав людини Людмили Денісової, українці підпадають під визначення військовополонених, яке передбачене Женевською конвенцією. Враховуючи статус військовополонених, не може бути ніякого обміну на будь-яких злочинців, в тому числі з Російської Федерації, заявляла Денисова.

Російська сторона називає інцидент в керченській протоці провокацією з боку Києва і звинувачує

24 українців, які знаходилися на захоплених кораблях, у нелегальному перетині державного кордону організованою групою зі зброєю. Наразі всі моряки перебувають у СІЗО «Лефортово» та «Матроська тиша» в Москві.

Нагадаємо, що 26 грудня так званий верховний суд Криму закінчив розглядати скарги на арешт 20-ти з 24-х українських моряків. Апеляції було відхилено. «Суд» задовольнив лише скорочення терміну арешту військовополонених на один день. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити