image
 |  322 9 Липня 2024 | 13:16

Втеча через «Ягодин»: затримали прикордонника, який допоміг втекти колишньому співвласнику «ПриватБанку»

Працівники ДБР повідомили про підозру колишньому співвласнику «ПриватБанку» Геннадію Боголюбову та прикордоннику, який сприяв йому у незаконному перетині кордону.

Про це сьогодні повідомляє Державне бюро розслідувань.

Начальника однієї з груп інспекторів прикордонного контролю відділення інспекторів прикордонної служби «Ягодин» затримано.

Слідство за сприяння керівництва Держприкордонслужби встановило, що олігарх у супроводі свого близького родича виїхав 24 червня 2024 року потягом «Київ – Хелм», хоча відповідно до баз даних України кордон не перетинав. В ході невідкладних процесуальних дій встановлено, що Геннадій Боголюбов виїхав з країни по недійсному паспорту громадянина України, який фізично перебуває в Україні та країну не полишав.

При цьому підтверджено, що затриманий правоохоронець передав підлеглій документи пасажирів та запевнив, що вже особисто здійснив перевірку купе, де перебували Боголюбов та його родич.

Водночас польським прикордонникам олігарх пред’явив вже свій особистий паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Олігарху та правоохоронцю повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон (ч. 2 ст. 332 КК України). А Геннадію Боголюбову повідомлено про підозру ще й у незаконному заволодінні паспортом (ч. 3 ст. 357 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Прикордоннику обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 25 млн грн.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

Як інформує КИЇВ24, одна з причин виїзду Боголюбова з країни – можлива підозра від Бюро економічної безпеки у справі «ПриватБанку». Наразі Боголюбов перебуває в Австрії.

Хто такий Геннадій Боголюбов

Він народився на Дніпропетровщині. У 90-х роках разом з Ігорем Коломойським стали співзасновниками найбільшого банку в Україні – «ПриватБанку«». Станом на 2021 рік Боголюбов займав 5 сходинку в рейтингу найбагатших людей від Forbes. Тоді його статки оцінювали в 1,7 млрд доларів.

Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій «ПриватБанку». Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом. Після націоналізації «ПриватБанку» Боголюбов та Коломойський стали об’єктами численних юридичних розслідувань, пов’язаних із виведенням коштів з банку та іншими фінансовими махінаціями.

4 грудня 2018 суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського та Боголюбова. У листопаді 2020 року Господарський суд Києва відкрив ще одне провадження за позовом колишнього акціонера «ПриватБанку» Геннадія Боголюбова. Він хоче домогтися акцій, що належали йому на момент націоналізації банку.

Раніше у ЗМІ повідомляли, що 16 травня Київський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції й закрив провадження у справі за позовом Ігоря Коломойського про розірвання договорів його особистої поруки за кредитами рефінансування, залученими «ПриватБанком».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За службову недбалість судили бухгалтера з Ківерцівської міськради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити