image
 |  5 13 Листопада 2017 | 10:05

В'ятрович запропонував для Польщі умову скасування мораторію на ексгумацію в Україні

В'ятрович пропонує зняти мораторій на ексгумацію для Польщі, якщо та погодиться відновлювати у себе українські пам'ятники.

Про це 12 листопада 2017 року повідомляє сайт «112 Україна».

Мораторій на ексгумацію в місцях в Україні, де знаходяться польські могили, може бути знято після того, як польська сторона надасть бачення того, як будуть відновлені українські пам'ятки на території Польщі, - повідомив глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Ми готові припинити цей мораторій за умови, що ми зможемо домовитися з польською стороною, яка оголосить своє бачення того, як будуть легалізовані українські пам'ятники на польській території, яким чином польська держава буде думати про відновлення знищених пам'яток, - сказав В'ятрович в інтерв'ю телеканалу «1+1» в неділю.

Раніше Інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на демонтаж української пам'ятника в с. Грушовичи під Перемишлем (Республіка Польща).

Крім цього, раніше В'ятровичу доручили провести історичні переговори з Варшавою. Головною метою візиту міністра культури і віце-прем'єра Петра Глінскі в Україну була спроба вивести історичні переговори (зокрема, щодо ексгумації польських громадян) на урядовий рівень. Однак після цих переговорів польські політики назвали В'ятровича «безвідповідальною особою з нав'язливими антипольськими ідеями».

Польща заявляла, що хоче провести ексгумацію польських жертв Другої світової війни з метою подальшого увічнення їх пам'яті. Українська сторона проти цього, і її згода залежить від відновлення пам'ятника воїнам УПА в Грушовичах, демонтованого у квітні цього року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити