image
 |  4 21 Травня 2022 | 23:11

Я хочу відгородитися від вас, рускі, стіною і ровом з крокодилами, - Андрій Іллєнко

«Тому що починається з єдіного пространства, єдіного язика, єдіной церкві, а потім сюди летять ваші бомби». Заступник Голови ВО «Свобода» в етері радіо КИЇВ 98.0 FM пояснив, чому шкідлива теза про «хорошіх русскіх». Ми вибрали кілька фрагментів з цієї цікавої розмови.

«…Я не слідкую і не намагаюся слідкувати за російським шоубізнесом. Опозиційним, не опозиційним – мені, чесно кажучи, все це просто не цікаво. Але є тема, яку я дуже часто бачу в українських медіа. Є такий тренд - триває мало що не з першого дня повномасштабної війни – це масове запихування в наш інформаційний простір так званих хароших рускіх. Різних письменників, блогерів, представників шоубізнесу, продюсерів. Всі вони мають дуже різну біографію. Багато хто доклався до створення того режиму, який зараз є в росії. Дехто навіть багато років йому служив, брав з нього гроші. Але зараз з різних причин вони нібито прозріли, виїхали з росії і шось там розповідають про те, що вони проти путіна, за україну і т.д.

І багато з того, що вони говорять, в принципі правильно. Але в чому на мій погляд шкідливість і токсичність цих хароших рускіх для української аудиторії (для росії може їх і треба транслювати). Вони можуть говорити дуже багато правильних речей, з якими не посперечаєшся, і які є очевидними. Що, скажімо, путін поганий, що Україна справедливо обороняється, що Росія несправедливо напала, що це війна, а не спецоперація. Це якби зрозуміло. Але ж потім піде:

«Но ми же братья».

«Но ми же едіное пространство».

Я бачив кілька виступів такого собі Максима Каца, який зараз розкручується саме в сегменті хороших рускіх, і на українських медіа йому постійно дають майданчики для виступів, різні українські блогери беруть у нього інтерв’ю. Так от він 90 відсотків говорить все правильно. Але. Він там обов’язково скаже, що, на «рускій город Харьков» скидають бомби, І що це просто дуже погано, що путін «бомбіт рускій город. Ну он же рускій!»

Він говорить про те, що українські міста не відрізняються від російських. Що українці, крім «галічан», від рускіх теж в принципі мало чим відрізняються. «Ето наши люді». Тобто це те саме, що говорить путін. Путін війну почав, бо каже, що Україна - це «наші люди». Ми просто маємо себе визнати рускімі і тоді все буде прекрасно – тоді Путін буде задоволений. Те саме говорять рускі ліберали. Вони говорять про духовноє едінство, що є правильний рускій мір, і неправильний рускій мір. Путін робить неправильний рускій мір – у нього методи погані. А є ж правильний рускій мір…. Коли ми «всє вмєсте», об’єднані «єдіним язиком». Коли можна зняти серіал і його «поймут і в Одєссє, і в Новосібірскє».

Та не хочу я з вами мати нічого спільного. Ні з хорошими, ні з поганими, ні з лібералами, ні з комуністами. Я хочу відгородитися від вас, рускі, стіною і ровом з крокодилами. Щоб вас не бачити, не чути, і щоби просто була Україна, наш вектор в Європу.

Тому що починається з єдіного пространства,єдіного язика, єдіной церкві, а потім лестять ваші бомби. Мені це було ясно завжди, що це наш лютий історичний ворог. …Пошкрябайте хорошого руского – і виявиться, що не все так однозначно. Навальний наприклад казав. що Крим – це ж не бутерброд, це, виявляється, «історічєскі руская зємля»…»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити