image
 |  0 11 Грудня 2017 | 16:20

Яценюк у суді дав покази проти Януковича

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у понеділок, 11 грудня, дав свідчення в Оболонському районному суді Києва, де слухається справа про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича на користь Росії.
Про це 11 грудня 2017 року повідомляє сайт «LB.ua».
Він розповів, що познайомився з обвинуваченим в 2002 році, коли був в.о. голови Нацбанку, а Янукович - прем'єр-міністром. Остання розмова між ними відбувся 22 лютого 2014 по телефону.
В ході свого виступу колишній прем'єр-міністр дав свою оцінку відносинам Януковича і керівництва Російської Федерації , нагадавши зокрема про Харківських угодах.
Згідно з Харківськими угодами Віктор Янукович пішов на те, щоб продовжити неконституційно термін перебування іноземних військ, а саме Чорноморського флоту РФ, на території держави Україна до 2042 року. В тому числі це рішення привело до незаконної анексії української території, - заявив він.

Також Яценюк нагадав, що при Януковичі міністр оборони, глава СБУ, керівник особистої охорони президента і ряд інших посадових осіб були громадянами Росії.
Екс-прем'єр вказав, що з 2010 по 2014 рік між Україною і РФ було підписано близько 50 двосторонніх договорів.
Як правило, ці документи були направлені на те, щоб Росія мала більший вплив на Україну, - заявив Яценюк.

Він також сказав, що Янукович під тиском РФ відмовився від виконання закону, що зобов'язував його підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.
Таке рішення отримало позитивні відгуки як Міністерства закордонних справ РФ, так і російського режиму в цілому. Тому Віктор Федорович Янукович був повністю залежний від Російської Федерації і особисто від президента Путіна, - сказав Яценюк.

На прохання звинувачення він також розповів про обставини прийняття рішення про покладання обов`язків президента на спікера Олександра Турчинова після самоусунення Януковича від їх виконання і заявив, що не згоден, що Януковичу загрожувала небезпека в Україні.
На питання прокурора Яценюк перерахував міжнародне законодавство, яке свідчить про незаконність анексії українського півострова Крим . На його думку, це стаття 2 статуту ООН; резолюція ООН від 1974 роки; Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною (т.зв. Великий договір); Будапештський меморандум.
Він сказав, що Україна виявилася повністю безпорадною перед агресією з боку Росії: тодішнє військове керівництво не мало ніяких планів на випадок війни, армія була в небоєздатному стані, а на рахунках в казначействі майже не було грошей.
Яценюк підтвердив, що Янукович звертався до Росії з проханням ввести війська на територію України.
Перша така заява пролунала 1 числа [березень], друга заява - 3 числа. Особисто Володимир Путін зазначив, що до нього надійшла заява так званого легітимного президента, - для Володимира Путіна він був легітимним, - згідно з яким Янукович звертався з метою введення Збройних сил Російської Федерації на територію України. Ця заява була офіційно представлено на Раді безпеки ООН, було представлено Раді Федерацій РФ, і на його підставі Рада Федерацій прийняв рішення про надання дозволу на введення військ на ті рріторію України. Таку заяву було, воно було оприлюднене на весь світ, таку заяву було отримано російським керівництвом, - заявив він.

Яценюк вважає, що заява була зроблена з метою легітимізації російського вторгнення в Україну. Він підкреслив, що світова спільнота тоді не розуміла, що відбувається, і російська пропаганда в тому числі такими методами намагалася представити ситуацію у вигідному для себе світлі.
Колишній прем'єр-міністр розповів також, що у нього в той період було дві розмови з російським прем'єром Дмитром Медведєвим . Під час першої з них Яценюк закликав негайно відкликати російські війська з території України і припинити вторгнення. В ході другого розмови, стверджує політик, він уже висловлювався сильніше: «Ви своїх покидьків приберіть з України». Ініціатором обох розмов була російська сторона.
На питання захисту, що було зроблено особисто Яценюком, щоб встановити місцезнаходження Януковича після 22 лютого 2014 року , він відповів:
Відповідно до закону про статус народних депутатів України до компетенції народних депутатів не входить розшук президентів. Максимум, що було зроблено, - виходили на Адміністрацію президента, на Управління державної охорони, на його охорону, шукали будь-яких людей, які б могли сказати: де знаходиться президент, він повернеться або не повернеться. У тому числі і на депутатів Партії регіонів, тих депутатів, які проголосували за постанову про призначення виконуючого обов'язки президента України.

Нагадаємо, Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 р перебуваючи на території РФ, він зробив держзраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.
Колишній президент звинувачується в зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).
Януковича судять заочно в зв'язку з тим, що він ховається від правосуддя на території Росії.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити