image
 |  5 16 Березня 2022 | 23:01

Як біженці скуповуються на ринку у Луцьку

Беруть переважно оптом – сітками – і зовсім не торгуються. За 20 днів війни Луцьк прийняв понад 10 тисяч людей із «гарячих» міст України. Продавці місцевого ринку кажуть, що приїжджих видно одразу.

На продуктових рядах луцького ринку, як завше, людно. Продавці між собою обговорюють потепління, війну в Україні і незнайомі обличчя покупців.

Пан Олександр каже: як би там не було, а переселенців упізнає за одягом і акцентом.

«Раніше було більше людей-переселенців, зараз – ні. Вони, видно, тут проїздом. Приїхали – і поїхали… Узяти навіть акцент людини, то вже відчуваєш, шо це не місцеві», – розповідає продавець.

До того ж вони із грішми, каже він. Мовляв, на відміну від волинян, приїжджі зовсім не торгуються.

«Вони, може, навпаки здивовані нашими цінами. Якщо порівняти, думаю, з київськими цінами і нашими – то небо і земля», – міркує чоловік.

Та не здивовані, кажуть переселенці з Київщини. Подекуди ціни навіть «кусаються».

«Вже були на ринку?» – запитуємо в Максима та Олени, які приїхали з Київщини.

«Он тільки що накупили», – відповідають.

«Як ціни?»

«Кусаються».

«Кусаються? У вас не такі?»

«Ми вже не пам’ятаємо, які у нас. Ми поїхали і не знаємо, що в нас там. Ну я не знаю, чи «кусаються». Дві палки купив за 100 гривень – то, у принципі, це нормальна покупка. Ну, напевно, не дуже. Ну є таке, що дешевше, є таке що ну!».

Ножі і тертки, каже продавчиня Катерина, нині йдуть на ура. Немісцевих, додає, бачить навіть без окулярів.

А от продавець Анатолій упізнає покупців-переселенців за їхніми замовленнями. Мовляв, ті беруть якомога більше.

«Оптом беруть, сітками, по пів сітки. Бо наші беруть кілограм чи два на 20 гривень. А ці беруть багато», – ділиться враженнями чоловік.

Багато, каже пан Анатолій, тому що більшість переселенців скуповуються на ринку, їдучи за кордон.

«Не торгуються, щоб дешевше. Прийшли, подивилися. Їм головне – щоб було якісно. Прийшли, взяли, я їм завантажив – і все», – розповідає продавець.

Та й торгуватися, кажуть продавці, нема чого. Бо ціни з початком війни на ринку не те що не піднімали, їх навпаки трохи спустили. Утім, якщо хтось із переселенців обґрунтовано попросить віддати ще дешевше – віддадуть, запевняють, без проблем.

Детальніше - у сюжеті 12 каналу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити