image
 |  0 7 Квітня 2020 | 11:31

Як коронавірус змінює наше життя

Коронавірус став несподіванкою для всього людства. Світова пандемія змінила ритм життя мільярдів людей на всій планеті. Змусила відмовитися від планів, звичок, роботи та подорожей. Завдала удару по світовій економіці. Зупинила транспорт та туризм. Повернула цивілізацію у часи самоізоляції та мінімальних контактів.

Сила людства – у його здатності до соціальної взаємодії у великих спільнотах. Вчені стверджують, що одна людина здатна ефективно запам’ятовувати, взаємодіяти і керувати колективом кількістю до 150 осіб. Але люди навчилися жити у великих спільнотах, які налічують мільйони, бо можуть об’єднуватися навколо спільних поглядів, ідей, світобачення, цінностей. Створювати глобальні мережі взаємодій як всередині окремої країни так і між різними державами, які існують лише в уяві. Це допомогло людству з жорстокої боротьби за виживання на планеті Земля вийти переможцем і забезпечити прогресивний поступ вперед. Але зараз ця перевага дала збій.

Коронавірус – це не лише удар по медичній системі та потенційна загроза для здоров’я мільйонів. Він руйнує базову потребу людей у соціальній взаємодії та прирікає на самоізоляцію. Закриває кордони, зупиняє потік товару, робочої сили, послуг, капіталів. Неначе машина часу переносить нас у далеке шаблонне минуле, коли не існувало світової економіки, а більшість людей все життя могли прожити в одному населеному пункті. Коронавірус атакує основи сучасної цивілізації, паралізуючи її магістральні артерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині — 34 підтверджені випадки COVID-19: показали розподіл хворих по містах і районах

Жорсткі вимоги карантину, запроваджені в Україні та інших державах – це важке випробування для психіки. Навіть інтроверти потребують спілкування, нових контактів, свободи пересування та руху. Карантин, спричинений коронавірусом, забирає у людини багато звичних радостей життя. Заганяє її у замкнений обмежений простір. Порушує комунікацію. А у людей зі слабкою мінливою нервовою системою може спровокувати депресію і різні психологічні порушення. А якщо ще додати сюди невпевненість у завтрашньому дні, тривогу щодо падіння рівня доходів чи звільнення з роботи – негативний вплив лише посилиться. Хронічний стрес і страх зубожіння, помножені на боязнь захворіти – суміш, з якою може справитися лише сильна особистість. Що вже й казати про одиноких нещасних бабусь і дідусів-пенсіонерів у нашій країні. Хто допоможе їм у цей непростий час, коли кожен змушений виживати як може, сподіваючись на те, що нелегкі часи не затягнуться надовго.

Коронавірус – це також психологічне випробування для кожної людини. Наша перевірка на здатність пристосовуватися до нових умов життя, які різко відрізняються від тих, що існували, здається, постійно. Тестування міцності характеру і здатності терпляче чекати. Спроможності не втрачати оптимізм та виживати в умовах різкого зниження доходів і обмеження свобод.

Сьогодні важко спрогнозувати розвиток подій. Ніхто точно не скаже, коли коронавірус відступить. Але світ не відразу буде таким, як був до пандемії. Щось неминуче зміниться. А повернення до звичного життя не буде простим та безболісним.

Навіть після завершення пандемії знадобиться не один день і тиждень, щоб відновити внутрішню гармонію та повірити, що життя, яке існувало раніше, знову стало реальністю. Що можна виходити на вулицю без маски, сидіти у кафе, спілкуватися з друзями, відвідувати торгові центри, кінотеатри, подорожувати, розвивати власну справу та рухатися вперед до нових цілей. Думаю, не одній людині знадобиться психологічна допомога після тривалого часу жорстких обмежень. Але коронавірус точно навчить багатьох краще цінувати кожен день та повноцінно радіти життю і його незліченним можливостям, на які раніше ніхто особливо й не звертав увагу.

Володимир Пшибельський

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити