image
 |  11 25 Листопада 2020 | 09:52

Як на Волині створювали карти мереж газопроводів понад 30 років тому (ФОТО)

Як створювали карти мереж газопроводів понад 30 років тому?

Про це написали на сторінці АТ "Волиньгаз".

Креслили «від руки», виводячи кожну лінію та знак. Для цього використовували кальку, туш, перо, циркуль та лінійку. Але основа при цьому використана точна – геодезична. Більшість робіт виконані у масштабі 1:500, також є і 1:1000 та 1:2000. В архіві АТ «Волиньгазу» зберігається понад 1500 карт, які накреслені тушшю.

Коли в місті Луцьку були оцифровані архітектурні планшети, фахівці «Волиньгазу» нанесли газові мережі на загальноміську карту і створили альбоми із роздрукованими планшетами.

Навіть у світі сучасних технологій паперові карти зберігають свою цінність та користь. Без них не обійтися під час створення геоінформаційної системи.

Зараз, до прикладу, інженер геоінформаційних систем «Волиньгазу» Богдан Морозюк оцифровує карту 1988 року. На ній відображені газопроводи у селі Липини Луцького району. Щоб дати «друге життя» паперовим картам, фахівці «Волиньгазу» використовують спеціальні програми та широкоформатний сканер.

Найстарішою в архіві компанії є карта мереж газопроводів по вул. Богдана Хмельницького, що у Луцьку. Її 1986 року накреслив Захарій Львович Пісьман – тодішній геодезист компанії. Саме він лишив у спадок величезну кількість карт, якими й донині користуються волинські газовики.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити