image
 |  0 21 Січня 2021 | 19:54

Як на Волині відзначать 150-річчя Лесі Українки?

На Волині готуються до відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Як святкуватимуть напередодні обговорили під час засідання оргкомітету.

Про це повідомляє «Суспільне Волинь».

Управління культури ОДА представило план основних заходів, які мають відбутися на Волині до дня народження письменниці:

У день народження Лесі Українки, 25 лютого, відбудуться урочистості на Театральному майдані Луцька і театралізоване дійство «Під Лесиним небом», яке проведуть на сцені Волинського драматичного театру. Також 25 лютого у фоє театру буде експонуватися виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

25 лютого на території Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки пройде театралізована екскурсія по меморіальних будинках Косачів «Колодяжне, то власне дома…».

У лютому (дати поки невідомі) Волинський драматичний театр представить глядачам виставу феєрію «Лісова пісня» та виставу для дітей «Біда навчить». 23, 24 та 28 лютого відбудеться прем’єра вистави за творами Лесі Українки «Лесина містерія».

З 23 лютого по 4 березня у Волинському обласному театрі ляльок буде проходити театральна декада «Лесина весна» з показом вистав «Лісова пісня», «Камінний господар», «Як горобець розуму шукав» за творами Лесі Українки та «Казка зеленого гаю» за п’єсою Олени Пчілки.

23 лютого заплановано літературно-мистецький вечір за творами Лесі Українки у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

В ОДА кажуть: конференції, вистави та виставки відбудуться з дотриманням карантинних заходів. Святкові заходи розписали на увесь лютий. Зокрема заплановано провести:

Всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури» на базі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки;

обласні дистанційні огляд-конкурс народної інструментальної музики «Калинова сопілка» та конкурс читців «Мій любий краю», присвячені 150-й річниці від дня народження Лесі Українки;

квест про біографію і творчість Лесі Українки в рамках проєкту «Гейміфікація: вчимось граючи»;

онлайн-лекції про творчість Лариси Косач на тему: Леся Українка: повернення до Волині (з циклу «Ювіляри року»), зустріч з учнівською молоддю «Нехай мої струни лунають…»;

заповідником заплановано проведення щорічної наукової конференції «Любартівські читання», яка у 2021 році буде присвячена ювілею поетеси;

Волинською обласною філармонією спільно з Волинським національним університетом імені Лесі Українки буде проведено літературно-мистецький вечір «І в серці моїм переможнії співи лунають».

Волинською обласною бібліотекою для дітей заплановано до ювілею Лесі Українки – літературне дослідження «Стежками краси і любові», Лесині читання «Хотіла б я піснею стати», буктрейлер за книгою Лесі Українки «Лісова пісня».

150-річчя від Дня народження Лесі Українки у 2021 відзначатимуть також на державному рівні. Упродовж року відбуватимуться літературні читання, виставки, науково-освітні заходи, літературні вечори, конференції та фестивалі присвячені творчості поетеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк вводить в обіг монету до 150-річчя Лесі Українки

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити